18 цікавих фактів про Житомирщину

  1. На початку 19 століття на околиці села Нова Чортория було створено парк на площі 70 гектарів. Парк прикрашають вікова липова алея, великі світлі галявини, художньо скомпоновані групи дерев, яких тут близько 50 порід.

  2. Неповторною пам’яткою природи державного значення є урочище Корніїв, що в Овруцькому районі. Це ділянка лісу, де росте скельний дуб – представник флори далекого минулого.
  3. Одним з кращих і найбагатших дендрологічних парків області є Житомирський міський парк ім. Гагаріна. Розташований на мальовничих схилах, що спускаються до ріки Тетерів, він є улюбленим місцем відпочинку.
  4. Вражають мальовничістю Чорторийські озера на території Миропільського лісництва поблизу села Коростки. Площа озер – 0,3 та 0,4 гектарів.
  5. Скеля Крашевського на березі Гнилоп’яті в Житомирському районі має вигляд піраміди в основі до 45 метрів завширшки.
  6. На Житомирщині можна побачити пісковики з відбитками викопних рослин третинного періоду – у селі Волянщина Володарсько-Волинського району на правому березі Ірші.
  7. У Черняхівському районі біля села Вишпіль росте старий дуб. За переказами, якщо доторкнутися до гіганта зі словами «до тебе торкаюся, здоров'я набираюся», можна вилікуватися від хвороб, проти яких безсила медицина.
  8. Мармур, який видобувається на Житомирщині, має особливий малюнок надзвичайної краси.
  9. Колись місто Радомишль було центром повіту, що охоплював майже третину сучасної Житомирської області та частину Київської.
  10. Житомирська область – одна з найстаріших областей Північної України, заснована в 1937 році.
  11. На Житомирщині встановили рекорд за найбільший в Україні прапор ЄС
  12. На Житомирщині виробляються комплектуючі для BMW, Audi.
  13. Унікальний музей космонавтики (один в Україні і саме на Житомирщині).
  14. Оборонне підземне містечко в Коростені – унікальна історична пам’ятка, яка і сьогодні може виконувати свої функції. Бункер будувався як повністю відокремлена споруда, оснащена системами вентиляції, опалення, зв’язку, енерго- та водозабезпечення.
  15. Житомирщина об’єднує понад 100 національностей.
  16. 300-кілограмовий топаз зберігається на Житомирщині. У Хорошеві на Житомирщині знаходиться унікальний Музей коштовного і декоративного каміння, в якому зберігається близько 1800 зразків зі всього світу.
  17. Першу електричну лампочку запалили у Житомирському міському театрі 121 рік тому.
  18. В Червоному Федором Терещенко були засновані майстерні для складання літаків - був налагоджений випуск аеропланів для військового відомства.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework