До прокуратури Житомирщини минулоріч надійшло понад 6,5 тис звернень громадян, з яких 4,2 тис вирішено по суті

  Розгляд звернень громадян та організація їх прийому залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на зміцнення законності та правопорядку.

  Протягом 2017 року на адресу органів прокуратури області надійшло понад 6,5 тис звернень. Із них по суті вирішено понад 4,2 тис звернень, у тому числі 159  від народних депутатів України. Із вирішених звернень - 49 задоволено.

  За належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування  та державного контролю скеровано понад 2,1 тис звернень громадян.

  Незважаючи на те, що чинним Кримінальним процесуальним кодексом України регламентовано оскарження в судовому порядку рішення, дій чи бездіяльності слідчого (прокурора) під час досудового розслідування, найбільшу кількість з вирішених становлять звернення з питань досудового розслідування (2,4 тис або 55%), з яких половина - 1, 2 тис - становлять скарги на дії і рішення слідчих поліції. Разом з тим, із зазначеної категорії скарг обґрунтованими визнано лише 35.

  Протягом року забезпечено право понад 1,5 тис громадян на особистий прийом. Керівниками прокуратур прийнято 357  громадян, з них кожного четвертого - прокурором області.

  Керівництвом прокуратури області здійснено 16 виїздів для проведення особистого прийому громадян за місцем їх проживання, з них 5 - прокурором області.

  У той же час необхідно відмітити, що представники деяких громадських організацій, окремі громадяни, незважаючи на зміни у законодавстві, продовжують звертається до органів прокуратури області з питаннями, для розгляду яких відомство не має повноважень.

  У зв’язку з цим акцентуємо увагу громадян на тому, що відповідно до Закону України «Про прокуратуру», з 26.10.2014 органи прокуратури позбавлені функції так званого «загального нагляду», а разом з тим – права проводити перевірки за заявами та скаргами, які вирішувалися в межах цієї функції шляхом витребування матеріалів, призначення перевірок контролюючими органами, відібрання пояснень осіб, винесення документів прокурорського реагування.

  Представницька функція також обмежена, оскільки відповідно до ст.131-1 Конституції України, прокурор з 30.09.2016 здійснює лише представництво інтересів держави в суді у виняткових випадках і в порядку, визначеному законом.

  Тому заявникам перед поданням відповідної заяви чи скарги необхідно визначитися, до компетенції якого органу влади, контролю чи місцевого самоврядування належить вирішення тих чи інших питань.

  При цьому слід мати на увазі, що згідно статті 55 Конституції України, прийняті органами державної влади, місцевого самоврядування, контролюючими та іншими органами, підприємствами, установами та організаціями або їх посадовими особами рішення за зверненнями громадян можна оскаржити до відповідного органу вищого рівня або до суду.

  Крім того, згідно статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає в себе всі види правових послуг, передбачених статтею 13 вказаного Закону, у тому числі здійснення представництва.

  У Житомирській області діє Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Житомир, майдан Соборний,1). Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 - 800 - 213 - 103.

  Також, у зв’язку з тим, що органи прокуратури позбавлено повноважень щодо нагляду за дотриманням законодавства про звернення громадян, роз’яснюємо, що згідно статті 28 Закону України «Про звернення громадян», контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснює, зокрема, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України.

  У Житомирській області діє Регіональне представництво Уповноваженого (м. Житомир, майдан Корольова, 3/14 кім. 107; телефон: (0412)-42-03-80).               

Лілія Лук’янчук

Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 04/01/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework