Поки тривають суди — у рідновірів народилася четверта дитина

  — Скажіть, чи були у вашій практиці справи, подібні до справи Батенькових?

  — За час моєї більш ніж п’ятнадця-тирічної адвокатської практики із подібними справами я не працювала. Однак випадки, схожі до нашого, в Україні трапляються. В 2008 році проти держави Україна було винесено рішення Європейського суду з прав людини. Там також мало місце відібрання дітей за дискримінаційними ознаками, а саме — за ознакою інвалідності.

  — У випадку з Батеньковими дітей помістили в притулок, пояснюючи, що вони — із неблагополучної родини. Чи так це насправді?

  — Якщо дивитися з точки зору тієї документації яка, «склепана» (іншим словом це назвати не можна) службою у справах дітей Тетерівської ОТГ, то — так. Адже Батенькових незаконно поставили на облік як сім’ю, що потрапила в складні життєві обставини. Тому і діти (з подачі служби) теж були на обліку як такі, котрі потрапили в складні життєві обставини. Це формально. Якщо ж підходити фактично до життєвих обставин, то — ні. Сім’я, яка має постійний дохід, житло, в якому проживає, автомобіль у своєму користуванні, повною мірою забезпечує права своїх дітей. Наприклад, право на освіту, адже дитина (старша донька Богдана) отримує освіту, передбачену законодавством: у неї на руках є табель за минулий рік із записами про повну атестацію з усіх предметів. Ще назву право на здоровий спосіб життя, про що свідчить міцне здоров’я дітей, які взагалі не хворіють кілька останніх років. Тобто батьки виконують покладені на них обов’язки, передбачені як Законом України «Про охорону дитинства», так і Сімейним кодексом України. Жодних фактів, що батьки порушують свої обов’язки, не доведено. І не буде доведено в суді, тому що відсутні належні й допустимі докази зворотнього.

  — Як бути із твердженням, що діти погано чи недостатньо харчуються?

  — Хай спочатку спробують довести, що діти погано харчуються. Тому що такі факти особисто мені невідомі.

  — Ситуація — складна...

  — На даний момент ініційована кримінальна справа за незаконне відібрання дітей у батьків. Вона внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Туди внесені відомості проти посадових осіб Тетерівської ОТГ, які неправомірно забрали дітей. Також у порядку цивільного судочинства розглядається позовна заява виконкому Тетерівської ОТГ про відібрання дітей. І зустрічна позовна заява про визнання незаконним розпорядження про негайне відібрання дітей.

  — У вересні питання розглядав апеляційний суд. Про що йшлося? Бо, як відомо, дітей повернули батькам.

  — Предметом розгляду була апеляційна скарга виконкому Тетерівської ОТГ про скасування ухвали Житомирського районного суду про повернення дітей і про зупинення дії розпорядження щодо негайного відібрання дітей. Це було окреме провадження. І апеляційну інстанцію виконком програв.

  — Які ще моменти будуть розглядатися в судах стосовно родини Батенькових?

  — Слухається позов виконкому Тетерівської ОТГ як органу опіки і піклування. Вони наголошують і наполягають на тому, що дітей потрібно із цієї родини відібрати. З нашої ж сторони ініційовано питання про визнання незаконними дій голови Тетерівської ОТГ щодо винесення розпорядження про відібрання дітей.

  — Процес триває?

  — Так! Цього разу прагнуть відібрати дітей через рішення суду. Справа в тому, що сільським головам чинним законодавством дано право негайно відбирати дітей без рішення суду тільки в тому випадку, якщо загрожує безпосередня небезпека для життя і здоров’я дітей. У нашому випадку такого стовідсотково не було. Двоє менших дітей на момент відібрання знаходилися з мамою вдома. Вони були в абсолютно нормальному стані щодо здоров’я і будь-яких доказів, що з боку батьків створювалась для них якась небезпека, немає. Більше того, старша дитина на той момент знаходилась на санітарно-курортному лікуванні. Виходить, це адміністрація санаторію «Дениші» поставила дівчинку у стан безпосередньої небезпеки на момент винесення розпорядження і її відібрали у батьків? Однак тоді ми не можемо говорити про відібрання у батьків, тому що до санаторію Богдану направила Тетерівська ОТГ.

  — Вікторіє Олексіївно, скільки ж, на вашу думку, будуть тривати ці судові розгляди?

  — Враховуючи ситуацію в нашій судовій системі, її заповнення суддями на 30-40%, тривалість розгляду прогнозувати неможливо.

  — Кажуть, що перенесення справ було пов’язане із неявкою в суд голови Тетерівської ОТГ Валентини Ільницької?

  — Так, вона не з’явилась у вересні 2017 року як відповідач по зустрічному позову. Тобто по первісному позову виконкому Тетерівської ОТГ вона не є стороною по справі, але по зустрічному позову — є. Представники виконкому стверджували, що вони не отримували зустрічної позовної заяви. Однак одразу під час засідання суддя пред’явила їм дві розписки: одну — представника Тетерівської ОТГ, а другу — Букинського сільського старости, які отримали копії позовної заяви.

  — Відомо, що у Батенькових була інша неприємна ситуація, коли їхніх здорових дітей помістили в лікарню.

  — Так. Це окремі адміністративні провадження. Поліція склала протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності мами Світозари за начебто невиконання нею батьківських обов’язків. По обох випадках суд перевірив факти і виніс рішення про відсутність у її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто, фактично виправдано її по фактах, за якими були складені протоколи. Щодо лікарні, то виявилося, що дітей більше півтори години утримували «правозахисниці» (причому силою, що таки визнала на суді одна із них) і відвезли їх у лікарню, де примусили лікарів прийняти дітей до стаціонару, хоча підстав для цього не було жодних.

  — На вашу думку, як будуть розвиватися події стосовно цієї родини далі?

  — Прогнозувати дії Тетерівської ОТГ, враховуючи їхнє розпорядження, неможливо. Я впевнена у перемозі родини. Переконана в тому, що посадовцям відмовлять не тільки на підставі доказів, які будуть розглядатися судом, але й тому, що держава стоїть на захисті прав дитини. І ті пріоритети, які вона визначає, не стосуються цієї конкретної ситуації.

  Додамо, що в родині Батенькових нині поповнення — народився синочок. Тепер у мами Світозари та батька Світозара четверо дітлахів. Двоє старших дівчаток ходять до школи. Молодші сини — з мамою, а тато працює для забезпечення родини.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework