Вижив у Амвросіївці, Савур-могилі та Степанівці: історія 19-річного Віталія Шевчука

  У свої 19 Віталій Шевчук з Кожушок вже добре знає, як це – вибиратися з "котла", де кожна хвилина важлива і будь-яка помилка може коштувати життя.

  Знайомство Віталика з військовим життям розпочалося ще в такому далекому та мирному вересні 2013 року.

  – Разом зі старшим братом Олександром вирішили підписати контракт військовослужбовців, адже у нас в місті досить тяжко знайти гідну роботу та стабільний заробіток. Тож зупинились на тому, що служба за контрактом не найгірший варіант, – розповідає Віталій.

  Брати Шевчуки пішли разом до рідної Новоград-Волинської 30 ОМБр у реактивно-артилерійський дивізіон. На той час вони навіть не підозрювали, що чекає їх попереду.

n 1001181 1

  Весна 2014 року, перший від’їзд з рідної домівки. Бригада була виведена до Миколаєва на навчання. Уже тоді в серцях хлопців відчувався неспокій, можливо, навіть страх… Як виявилося, недарма. Наступні події їхнього життя закарбувалися назавжди як в пам’яті, так і в серцях страшною міткою – «війна». Хіба ж колись хтось здогадувався, що дев’ятнадцятирічні хлопці, які ще життя не бачили, будуть воювати разом з дорослими і рятувати життя в нашій мирній країні. Віталик бачив дуже багато, от тільки згадувати про це не хоче, воліє жити сьогоднішнім днем. Хоча минуле з пам’яті і не зітреш – серпень 2014-го залишиться там назавжди. На той момент Віталику тільки-но виповнилось 19 років, а він вже побував в найгарячіших точках карти АТО: Амвросіївка, Савур-могила, Степанівка – таким був його маршрут.

n 1001181 1

  – Ніч з 13 на 14 серпня була, мабуть, найстрашнішою за весь час. Командир дав наказ виходити зі Степанівки. Відразу за колонами наших хлопців ішла "зачистка". Вихід зі Степанівського котла був тяжким та дуже страшним, – згадує він.

  Віталик зізнається, що, незважаючи на постріли та вибухи, думали лиш про одне: скоріше б додому. Можливо, думка про рідний дім чи то Боже благословення врятувало в ту ніч Віталика – він усе ж повернувся додому. При виході зі Степанівки "Урал" потрапив під обстріл та перевернувся, дехто з хлопців опинився під ним, декого відкинуло вбік, але, на щастя, всі залишилися живими. Далі Віталія чекав тяжкий курс реабілітації. Після нього – короткий відпочинок удома та знову  АТО. Незважаючи на отримані травми, разом з братом він все ж продовжив боронити рідні кордони.

n 1001181 1

  А потім Віталик з передової, навіть без відпочинку, вступив до Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. І сьогодні віддано несе службу та  поглиблено вивчає свою справу. Мріє в майбутньому стати офіцером. Як відмінник служби вже традиційно щороку бере участь у параді до Дня Незалежності України.

  Віталик каже, що досить довго доводилось призвичаюватися до навчання, адже він звик уже до зовсім іншої служби, де інші правила.

  Попри брак часу юнак завжди знаходить вільну хвилину для свого хоббі. Він – кандидат у майстри спорту з гирьового спорту. А ще не раз виборював першість у змаганнях від рідної академії.

n 1001181 1

  На жаль, хлопець рідко буває дома. Такий вже зворотний бік навчання. Дуже сумує, адже рідна домівка для нього, ніби місце, де всі проблеми розчиняються. Він дуже цінує кожну зустріч з братом, адже їм так мало доводиться бачитись – Олександр і нині боронить Схід України.

  Так склалось життя Віталія, який змушений був дорослішати не по роках, бачити те, що зруйнувало його безтурботну юність. Його життя кардинально змінилося та, мабуть, не в гірший бік. Адже, незважаючи на все пережите, він досягає бажаних вершин, зовсім не марнує життя як більшість його однолітків, бо вміє цінувати кожну хвилину. Він – простий хлопчина, яких серед нас чимало. От тільки з його вуст ви ніколи не почуєте скарг, може тому, що він добре знає: гірше, ніж "там", не буде.

n 1001181 1

 

Джерело: novograd.city

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework