242 дня подвигу: «Кіборги» витримали – не витримав бетон!

  Саме 21 січня, виповнюється два роки, як українські військові залишили Донецький аеропорт, серед них і житомирські військові.  16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів. Можливо, колись ця дата стане офіційною.

 

  17 квітня 2014 розпочалися спроби встановлення контролю над донецьким аеропортом.

  Оборона аеропорту увійшла в історію, як одна з найбільш героїчних бойових сторінок українців, стала свідченням незламності сили духу, честі і любові до Батьківщини.

  Легендарні «Кіборги» боронили цей символ української незламності 242 дні. «Кіборги» витримали – не витримав бетон.

  Бої за Донецький аеропорт почалися 26 травня 2014 року — збройне протистояння між українськими силовиками та терористичними збройними угрупованнями за встановлення контролю над летовищем Донецького міжнародного аеропорту, що мав стратегічне значення.

  До оборони аеропорту в різний час були залучені 3-й полк спецпризначення, десантні бригади України та добровольці з Добровольчого українського корпусу (Правий сектор). Селище Піски обороняли підрозділи батальйону МВС «Дніпро-1», артилеристів і танкістів 93-ї механізованої бригади, танкісти 1-ї танкової бригади, які також виконували бойові завдання на території аеропорту.

  У жовтні на посилення в Піски та аеропорт перекинуто підрозділи 95-ї аеромобільної бригади, 79-ї аеромобільної бригади, 74-го розвідувального батальйону, добровольчого батальйону «ОУН».

 З другої половини листопада Донецький аеропорт та навколишні поселення обороняли бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади, які завдяки своїм успіхам при знищенні бойовиків у першій половині грудня, зокрема російських спецпризначенців, стали відомими на весь світ. В січні 2015 року в обороні нового терміналу брали участь бійці 3-го батальйону 80-ї десантно-штурмової бригади.

  Пам’ятаємо всіх, хто залишив життя у боях за Донецький аеропорт. Слава Героям, які повернулися живими.

  Довідково: Річниці оборони Донецького аеропорту  приурочено прем’єру національного фільму «Воїни духу»,  що відбулася 19 січня по всій Україні. Це розповідь про трагедію героїчної оборони Донецького аеропорту, що тривала 242 дні. У стрічці детально розкрито передумови, які призвели до захоплення ворогом цієї позиції, та показана історія п’яти крайніх днів захисту Донецького аеропорту та перебування двох героїв у полоні. Фільм  наповнений матеріалами з місця події і розповідає про долі багатьох живих та загиблих героїв.

За матеріалами: oda.zt.gov.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework