На Житомирщині у 2017 році зареєстровано 6 випадків кору, а за 18 днів нового року вже - 3

  Завданнями медичної спільноти всього світу є ліквідація кору. 32 країни Європи та 35 країн Американського континенту вільні від кору.  Проте деякі країни Європейського регіону, в тому числі Україна є ендемічними територіями щодо цього захворювання.

 

  В 2017 році в Україні розпочався спалах кору. За даними Центру громадського здоров’я зареєстровано  понад 4000 випадків кору (ріст у 43 рази). Зареєстровано 102 спалахи інфекції у 16 регіонах України. На  сьогодні найбільша кількість захворілих в Одеській, Івано-Франківській, Тернопільській  областях. Померло від кору 5 осіб (2 дітей та 3 дорослих ) в Одеській області. Спалахи кору вже реєструються і в місті Києві.

  В нашій області за 12 місяців 2017 року зареєстровано 6 випадків кору, з них 5 – серед дітей. У 4-х  захворілих були відсутні щеплення. Випадки реєструвались в м. Житомирі (4 випадки серед дітей 2,4,8, 13 років) та 2 випадки в Малинському районі (23 роки та дитина до року, захворілі з однієї родини, батько та син), повідомляє  zt-oblses.gov.ua.

  Станом на 18.01.2018р. в області зареєстровано  3 випадки підозри на кір. Двоє  з  3-х захворілих  (місто Житомир – 2 випадки серед дорослих, та Радомишльський район – дитина 10 – ти місяців) знаходяться на стаціонарному лікуванні в м. Житомирі.

  Спалах кору в Україні виник через низький рівень охоплення щепленнями дитячого населення останнє десятиліття.  За повідомленнями Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я в 2016 році стан вакцинації в Україні знаходився на рівні таких країн як Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея, Нігерія, Сомалі, Південний Судан, Сирійська Арабська Республіка. Показник охоплення щепленнями був  менше 50%.

  Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Хоча в області поки що реєструються поодинокі випадки, поява нових випадків та ускладнення епідемічної ситуації лише питання часу, особливо враховуючи сезонність захворювання та поширеність випадків по всій території країни.

 Спеціального, специфічного  лікування від кору не існує.

 Єдиним засобом попередження захворювання кором є вакцинація. В області є достатня кількість вакцини для попередження захворювання. Вакцина  безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Бувають випадки, коли щеплена дитина може захворіти, але в такому разі захворювання буде протікати в легкій формі та не мати важких наслідків та ускладнень для здоров’я.

  Кір страшний тим, що його збудник може вражати центральну нервову систему, внаслідок чого виникає таке грізне ускладнення як запалення головного мозку, що часто закінчується смертю. При більш легкому ураженні центральної нервової системи людина одужує, однак за даними багатьох лікарів світу у таких людей часто виявляють чітко виражене пригнічення інтелектуального розвитку. Також до тяжких ускладнень корової інфекції  відносяться пневмонія, отит.

  Зараження кором відбувається при вдиханні з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.  Кір характеризується дуже швидким та легким розповсюдженням. Миттєва зустріч не імунної людини будь-якого віку  з хворим на кір може призвести до захворювання. Тобто заразитись можливо будь де: в колективі, в транспорті, в багатолюдних місцях.         

   Період від початку зараження до перших  клінічних проявів (так званий інкубаційний період) при кору складає від 7 до 21дня. З останніх днів цього періоду заражена людина починає виділяти вірус. Захворювання починається з високої температури, головного болю, слабкості, нежитю, кашлю,  кон’юнктивіту. В цей час  важко встановити діагноз кір, і в цей період хворий є найбільш небезпечним для оточуючих, виділяє найбільшу кількість збудника. Перші елементи висипу  на шкірі з’являються за вухами і на обличчі, потім висип розповсюджується на тулуб і кінцівки. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності.

   Діагноз кір встановлюється на підставі характерних клінічних симптомів та лабораторного дослідження сироватки крові хворого на 4-7 день від моменту появи висипу.

Новини Житомира

         

         

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework