В’ялена риба в новоград-волинському супермаркеті спричинила випадок ботулізму

  Наразі в лікарні Новограда-Волинського немає сироватки проти цього захворювання.

  Про це повідомляє zvyagel.com.ua  з посиланням на Новоград-Волинську міськрайТМО.

  «На початку 2018 року випадок ботулізму зареєстрований у Новоград-Волинському районі, який для хворої закінчився благополучно — вона вчасно звернулася за кваліфікованою медичною допомогою. Аналізуючи випадок отруєння, причиною захворювання була в’ялена риба, придбана в супермаркеті», — інформує Ганна Левандовська, завідувачка дорослим інфекційним відділенням міськрайТМО.

  У минулому році в Україні були зареєстровані спалахи захворювання на ботулізм, навіть зі смертельними випадками. За даними ВООЗ, у минулі роки причиною захворювання найчастіше ставали продукти домашнього приготування, останнім часом почастішали випадки виникнення захворювання після вживання товарів промислового виробництва, придбаних у цілком легальних супермаркетах.

  «При ботулізмі, в першу чергу, надання першої медичної допомоги полягає у детоксикації за допомогою сироватки від ботулізму. Наразі наш медичний заклад не забезпечений сироваткою від ботулізму, а без неї вірогідність смертельного результату зростає в декілька разів. Дану сироватку можна придбати в Житомирі, Києві за власні кошти, вона є досить дороговартісна і має вводитися в найкоротші терміни — від цього залежить здоров’я та життя людини. Тому, перш ніж вживати сумнівну продукцію, необхідно зважити всі за і проти», — пояснює Ганна Левандовська.

  Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням, що міститься в неправильно приготовлених і збережених продуктах. Він вражає нервову систему. Спори даної палички надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). На жаль, відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

  Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування, особливо — бомбажних банок («вздутих»), а саме: грибів, бобових, рибних, м’ясних консервів, а також копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, особливо — у вакуумній упаковці.

  Основні симптоми: нудота; блювання (один, два рази); здуття живота (в перший день); рідке випорожнення; порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання); спрага, сухість слизових оболонок; розлад ковтання; може змінитися тембр голосу; запаморочення; безсоння; загальна слабкість; відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. При перших симптомах отруєння необхідно одразу звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. У інфекційному відділенні використовують спеціальну сироватку (внутрішньом’язово) протягом 1-4 діб. Це — єдиний засіб, який дає можливість на повне одужання та порятунок життя хворого.

  Щоб попередити захворювання, перед вживанням продукти, зокрема, грибні, м’ясні, рибні консерви, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв. Рибні, м’ясні вироби (в’ялені, копчені) повинні зберігатися при низькій температурі. У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання певних продуктів, купувати їх взагалі не варто. Фрукти, овочі, гриби перезрілі, зіпсовані використовувати до вживання не бажано. Категорично забороняється вживати бомбажну консервацію. Якщо один із членів родини хворіє на ботулізм, то слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він їв.

Олег Брюханов

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework