«Житомир – дружнє місто до тварин»: місцеві депутати прийняли програму, яка дасть змогу зменшити кількість безпритульних тварин

  У четвер, 25 січня, відбулася тридцять перша (позачергова) сесія Житомирської міської ради. Серед питань, які розглянули депутати, було й затвердження міської програми «Житомир – дружнє місто до тварин» на 20182020 роки.

 

   «Цей проект рішення виносився на депутатській комісії. Є зауваження доповнити його, тож ставлю цей проект рішення на голосування ″за основу″», — зауважив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. «Постійна комісія, комісія з питань бюджету, комісія з питань депутатської діяльності підтримали цей проект рішення. А постійна комісія з соціально-гуманітарних питань рекомендує доповнити програму пунктом щодо замовлення та виготовлення соціальної реклами  про правила вигулу домашніх тварин на території міста…», — повідомив міський голова та зачитав ще й інші рекомендації.

  «Я хочу зараз звернути увагу мешканців міста та й кожного з тут присутніх. Наприклад я, коли гуляю зі своїм сином на вулиці, то постійно повертаємося в бруді. Я думаю, що з цим зіштовхуються всі, хто проводить час на вулиці. Зокрема, цей бруд знаходиться біля навчальних закладів, біля лікарень. Зауважу, що це здається лише брудом, а насправді ж це – величезна кількість всіляких інфекцій, з якими люди приходять додому з вулиці, зокрема й дітки, які там граються. Київська міська рада, наприклад, вже знайшла інструмент, який дозволяє боротися з подібною проблемою і прийняла рішення — заборонити вигул тварин на території навчальних закладів. В Албанії, для прикладу, люди виходять на прогулянки зі своїми домашніми тваринами, носячи з собою целофанові пакетики, і прибирають за своїми домашніми улюбленцями. Настав час для того, аби і в нас порушувати проблему вигулу тварин, а не замовчувати її», —  висловилася депутат Житомирської міської ради Ірина Ярмолюк.

  Після цього депутати проголосували за проект рішення і прийняли програму «Житомир – дружнє місто до тварин». Зазначимо, що ініціатором програми є управління охорони здоров’я, спільним виконавцем — КП «Центр захисту тварин». Для реалізації програми на 3 роки потрібно 5 мільйонів 912 тисяч гривень, у 2018 році —  2 мільйони 233 тисяч гривень коштів міського бюджету.

  Довідково. Програмою передбачено виконання наступних завдань:

‒ виконання в масовому об’ємі заходів щодо належного поводження з безпритульними тваринами (відлов, стерилізація, щеплення від сказу, підбір загиблих тварин тощо);

‒ впровадження електронної бази даних обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних та домашніх тварин;

‒ розробка і впровадження системи інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з безпритульними тваринами, прилаштування безпритульних тварин, пропагування стерилізації домашніх тварин тощо;

‒ створення ветеринарної клініки, кабінету функціональної діагностики, центру каністерапії (метод лікування і реабілітації з використанням спеціально відібраних і навчених собак) та кінологічного центру.

Стерилізація безпритульних тварин ТОВ «Чотири лапи Україна» протягом 2012‒2017 років та на базі КП «Центр захисту тварин» міської ради протягом 2017 року забезпечила динаміку зниження їхньої чисельності на території міста, про що свідчить показник 40% стерилізованих від загальної кількості безпритульних собак під час останнього підрахунку у 2017 році. Але для того, щоб зупинити зростання популяції необхідно стерилізувати щонайменше 70% всіх собак на вулиці, що дозволить довести чисельність безпритульних тварин до мінімального рівня, комфортного для міського середовища.

У результаті виконання програми очікується:

‒ збільшення показника стерилізованих безпритульних тварин до 55%;

‒ зменшення кількості безпритульних тварин мінімум на 15%;

‒ зниження на 10% випадків укусів людей безпритульними тваринами.

  Читайте також: Вперше за всю історію Житомира була розроблена окрема програма щодо безпритульних тварин

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework