ЖНАЕУ приєднався до міжнародного проекту щодо підвищення обізнаності та пом’якшення ризиків африканської чуми свиней

  Житомирський національний агроекологічний університет став учасником міжнародного проекту «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності та пом’якшення ризиків в Україні», який реалізується в Україні Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), за підтримки Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

  Нагадаємо, проект «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності та пом’якшення ризиків в Україні» реалізується в Україні з 2015 року Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй (ФАО), за підтримки  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Асоціації свинарів України.

  Зокрема, 1 лютого ЄБРР і ФАО передали сучасне діагностичне обладнання в українські лабораторії з метою зміцнення потенціалу українських ветеринарних служб до своєчасної та точної ідентифікації АЧС. Загалом, проект допоможе надати необхідну лабораторну підтримку для швидкої і точної діагностики, що в поєднанні з іншими заходами забезпечить раннє виявлення і подолання хвороби.

  Вручення обладання проходило під час зустрічі в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

  «Нове обладнання для проведення аналізу полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (RT-PCR) — єдиного надійного методу діагностики АЧС — дозволить державним лабораторіям у   Житомирі, Сумах, Києві  та Миколаєві зробити свій внесок в успішний контроль над хворобою і раннє виявлення АЧС, а також допоможе пом’якшити можливі ризики за рахунок поліпшення місцевого лабораторного потенціалу та знань з діагностики, - розповів ректор ЖНАЕУ Олег Скидан. - Проект націлений на формування партнерських зв’язків між державними лабораторіями та аграрними університетами   Житомирі, в Одесі, Сумах, а також для обміну найкращими практиками з діагностики».

  Також Олег Скидан додав, що  отримане обладання   буде доступним для працівників лабораторій і студентів ветеринарних факультетів для навчання і роботи. У контексті цього йдеться про студентів факультету ветеринарної медицини ЖНАЕУ.

  Нагадаємо, що у квітні в Житомирському національному агроекологічному університеті   національний медіа-експерт   Олександр Рєвнівцев проводив семінар для студентів та науково-педагогічних працівників факультету ветеринарної медицини на тему «Проект технічної допомоги: Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап».  У рамках зустрічі  тоді обговорювали  питання щодо підписання угоди про співробітництво між Житомирським національним агроекологічним університетом та ФАО.

  Довідково: Станом на  кінець березня 2017 року поголів’я свиней в Україні склало 6 303 800 голів і, у порівнянні з березнем 2016 року, скоротилося на 10,5%. Основною причиною такого стану є стрімке поширення так званої «африканської чуми свиней» (АЧС).  З 2012 року в Житомирській області зафіксовано три випадки спалаху АЧС. Загалом у Житомирській області під час заходів з ліквідації АЧС було знищено біля 530 голів свиней, що завдало збитків господарствам більш ніж на 1 мільйон гривень.

  Експерти наголошують, що вакцини від цього захворювання не існує, тому найбільш ефективним способом боротьби з цим вірусом є заходи із запобігання його поширення та своєчасною ліквідацією. АЧС не становить небезпеки для людей: на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.

  «Динаміка поширення АЧС в Україні є загрозливою. З початку 2017 року в Україні виявлено 59 випадків африканської чуми свиней (АЧС). Усього з 2012 року на території України зареєстровано 207 випадків захворювання на АЧС у 23-х областях України. Останній випадок був зареєстрований 26 березня 2017 року в Івано-Франківській області. Згідно з прогнозами експертів ФАО, у 2017 році сектор свинарства може втратити від 18,2 тис. до 1,5 млн голів (до 40% поголів'я), або 4 мільярди гривень, а господарства населення – від 1 тис. до 71 тис. голів. При проведенні заходів із ліквідації АЧС з 2012 року в епізоотичних осередках вилучено та знищено понад 120 тис. голів свиней, зокрема, майже 52 тисячі – минулого року й понад 3 тисяч – у поточному. Збитки через вилучення свиней в особистих селянських господарствах внаслідок карантинних заходів з 2012 року становили 13,77 млн грн, у спеціалізованих свинарських господарствах – 123,87 млн грн», – зазначають у ФАО.

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework