За лікування кожної дитини та людини поважного віку сімейні лікарі будуть отримувати понад 370 гривень на рік

    Міністерство охорони здоров'я перенесло термін вибору сімейного лікаря українцям з 1 січня на 1 квітня.  

 

     До 1 липня 2018 року Міністерство планує створити Національну службу здоров'я, а кожна область повинна потурбуватися про наявність необхідної кількості кваліфікованих сімейних лікарів і створення умов для їхньої праці. Реформа передбачає автономізацію медичних закладів первинної ланки і нову систему роботи самих сімейних лікарів. Як це має відбуватися в Житомирській області, і зокрема в районах, газеті "Эхо" розповів начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик.

      ЯК СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ ЖИТЛОМ?

      ‒ Відразу хочеться поставити найболючіше "житлове" питання: чи правда, що сімейні лікарі будуть жити при амбулаторіях, де прийматимуть пацієнтів? - запитую у Миколи Петровича.
      ‒ Так, планується, що лікар буде жити в приміщенні амбулаторії і постійно там знаходитися, але буде планувати свій робочий день так, щоб залишався час і на відпочинок. 
Амбулаторії можуть бути невеликі, де працюють 2-3 лікаря і обслуговують 5-7 тисяч чоловік. 
      ‒ Наприклад, у районі проживає 15 тисяч жителів, яких обслуговує три амбулаторії по два-три лікаря, - продовжує Микола Суслик. - Вони повністю забезпечують потребу населення в медичній допомозі, що дуже зручно. А можуть бути більш розширені - 5-7 лікарів з розрахунку на 7-14 тисяч населення. Існує декілька пропозицій з приводу того, як повинні виглядати і як мають бути облаштовані амбулаторії, ці проекти зараз розглядаються в Мінрегіонрозвитку. 

       ‒ Чи достатня кількість амбулаторій в нашій області для якісного обслуговування населення?
     ‒ У нашій області функціонує 252 амбулаторії, тобто окремих приміщень, де приймають сімейні лікарі, а також 785 ФАПів. І ми турбуємося про те, щоб уся область була покрита амбулаторіями для зручності як самих жителів, так і лікарів. Амбулаторії є не тільки в районах області, а й у містах. Наприклад, у Житомирі нових амбулаторій вже три. В містах залишаються також поліклініки, де продовжують працювати дільничні терапевти та сімейні лікарі. 

     Хочу зауважити, що на Житомирщині сімейних лікарів навіть більше, ніж по Україні: якщо показник по Україні 3,4 на 10 тисяч населення, то у нас - 4,8. Але спеціалістів все одно бракує, перш за все сімейних лікарів на селі. По кількості амбулаторій у нас теж показник вищий за всеукраїнський: за норми 3,3 на 10 тисяч населення у нас 3,9. Але стан амбулаторій такий, що потребує реконструкції. З існуючих 252 амбулаторій всього 4-5 відповідають усім нормам і забезпечені медобладнанням і кадрами. А є такі, що побудовані в 50-х роках, і зрозуміло, що їх треба закривати, але тільки після того, як будуть побудовані нові. З державного бюджету надійшла субвенція 155 мільйонів, яка буде направлена тільки на реформування і зміцнення матеріально-технічної бази сільської медицини. Місцеві об'єднані територіальні громади подали пропозиції щодо будівництва ще 55 нових амбулаторій, які замінять ті, що не відповідають вимогам. 

     ЩО ОЗНАЧАЄ «ЧЕРВОНИЙ» І «ЗЕЛЕНИЙ» СПИСКИ ФІНАНСУВАННЯ СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ

      ‒ З 1 квітня почнеться так звана приписна кампанія, тобто ми обиратимемо сімейних лікарів. Як і коли зміниться система фінансування сімейних лікарів?

    ‒ З 1 квітня фінансування буде проходити по так званому "червоному" списку, тобто до сімейного лікаря буде автоматично приписана кількість населення, яка проживає на дільниці. А з 1 липня фінансування буде проходити по так званому "зеленому" списку, тобто кожен українець обере собі сімейного лікаря й укладе з ним договір. Ці дані будуть внесені до всеукраїнської електронної системи, і кожен лікар буде отримувати оплату за стількох пацієнтів, скільки уклали з ним договір. У 2018 році планується виділяти лікарю 370 гривень на пацієнта на рік, у 2019 році - 450 гривень, причому є й окремі категорії, при виплаті за яких будуть використані коефіцієнти, - це діти і люди похилого віку. За них платитимуть більше. Розміри коефіцієнтів зараз уточнюються.

      ‒ Лікар залежно від території і місцевості повинен обслуговувати від півтори до двох тисяч чоловік, - продовжує Микола Петрович, - але є амбулаторії, де сьогодні лікарі обслуговують і більше людей, тому що бракує кадрів. Вони, відповідно, отримуватимуть більше. 

    ‒ Що означає автономізація медичних закладів?   ‒ Якщо раніше амбулаторії підпорядковувалися центрам первинної медико-соціальної допомоги (ЦПМСД), які були в наших поліклініках, то з 1 жовтня багато амбулаторій перетворяться на комунальні некомерційні підприємства і будуть фінансово незалежні. Вони зможуть укладати договори безпосередньо з Національною службою здоров'я України і отримувати гроші за обслуговування пацієнтів. Взагалі суб'єктам, який зможе укладати договори з Національною службою здоров'я України, можуть бути або безпосередньо сімейний лікар, який працює в амбулаторії, або керівник амбулаторії, або керівник закладу первинної медико-санітарної допомоги, або лікар - фізична особа-підприємець, якщо він зареєструється і буде мати місце роботи, яке відповідає всім вимогам.

     ЯКЩО СІМЕЙНИЙ ЛІКАР ВИРІШИВ ПІТИУ «НЕЗАЛЕЖНЕ ПЛАВАННЯ», ТО…

     ‒ Які умови існують для сімейного лікаря, який ви¬рішив стати підприємцем і піти, так би мовити, у "незалежне плавання"?

    ‒  Фізична особа-підприємець, яка хоче працювати індивідуально, повинна вибрати один з двох варіантів: або взяти в оренду амбулаторію з усім медичним оснащенням, або будувати свою амбулаторію згідно з усіма вимогами і забезпечити її оснащенням та штатом. Зокрема, якщо мова йде про сільського лікаря-підприємця, то він може взяти на обслуговування не дві, а три тисячі чоловік і планувати свій робочий день з розрахунку не 5, а 9 годин. Звісно, він буде набагато більше отримувати, але головне, щоб не страждала якість медичних послуг.
  ‒ Якщо створюється комунальне підприємство, там зазвичай з'являються, крім лікарів, інші посади: керівник, цілий штат заступників та бухгалтерів, які теж мають отримувати зарплату. Тож лікарям доведеться ділитися з ними своїми грошима, які "йдуть за пацієнтом". Багатьох медпрацівників хвилює, що це буде відтік грошей в інші кишені. Що ви думаєте з цього приводу?

   ‒ Комунальні підприємства будуть створюватися і в містах, і в селах. Якщо амбулаторія розрахована на 5-7 лікарів, там дійсно може бути один бухгалтер, але більше жодного адміністративного персоналу не буде. Якщо об'єднуються де¬кілька амбулаторій і обслуговують 20-30 тисяч чоловік, там передбачено створення Центру первинної медико-санітарної допомоги, де може бути керівник, один бухгалтер, а також людина, яка буде займатися звітністю. І на цьому все. Кошти, які надходять з Національної служби здоров'я, можуть бути розподілені на мінімум кадрового забезпечення, причому незрівнянно меншим, ніж є зараз. Але все одно в комунальному підприємстві повинен бути як мінімум один бухгалтер, який буде укладати договір, без нього складно обійтися. 

    ‒ Чи будуть реорганізовані ФАПи?

   ‒ В області працює 785 ФАПів. Вони поки що не реорганізовуються. Але в подальшому вони зможуть бути тими центрами, де буде надаватися виїзна допомога сімейним лікарем, якщо його амбулаторія оснащена транспортом.

    ‒ Які аналізи пацієнти можуть зробити безоплатно в амбулаторіях і поліклініках?

   ‒ Кожен рік міністерством буде затверджуватися новий список безоплатних аналізів залежно від наявності коштів у бюджеті. Наприклад, у цьому році пацієнти гарантовано безоплатно отримуватимуть загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, глюкозу крові, загальний холестерин, аналіз сечі, загальний аналіз сечі, електрокардіограму, мікроскопію відхаркування, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс. Але якщо в ОТГ є фінансова можливість, вони можуть розширити спектр лабораторних обстежень у своїх амбулаторіях. Тобто закупити нове обладнання, розхідні матеріали, транспорт тощо. 

    ЯК ПОМІНЯТИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

     ‒ Якщо людину не влаштовує сімейний лікар, з яким вона уклала договір, наскільки складно перейти до іншого? 

     ‒ Перейти дуже просто. Треба укласти договір з іншим лікарем, що автоматично зупиняє дію попереднього договору, тому що інформація заноситься у всеукраїнську базу даних. Але поміняти лікаря можна тільки один раз на рік. 

     ‒ Чи зміниться в цьому році система роботи вузьких спеціалістів?

    ‒ Упродовж 2018 року ніщо не зміниться в роботі вузьких спеціалістів. Але пацієнти до них потраплятимуть тільки за направленням сімейного лікаря. Звісно, можна і без направлення, але тоді ця послуга буде офіційно платною. 

     Наприкінці розмови Микола Петрович підкреслив, що сімейний лікар, який повинен добре знати своїх пацієнтів і їхні хвороби, повинен бути налаштований на профілактику захворювань, що сьогодні дуже важливо. А ще висловив надію на те, що після введення нової системи оплати сімейні лікарі будуть добре мотивовані і не шукатимуть кращої долі в інших регіонах чи за кордоном.

Юлія Мельничук , «Ехо»

 

Читайте також: На Житомирщині відсторонено від посади заступника керівника залізничної станції, затриманого під час одержання 20 тис грн неправомірної вигоди   

 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 05/02/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework