Житомирські лісівники заготовили майже 700 кг чистого насіння сосни та ялини

  З січня по березень лісівники заготовляють насіння сосни та ялини.

 

 Спочатку безпосередньо в лісових масивах збирають шишки, далі їх висушують і в спеціальних барабанах витрушують насінинки-крилатки. Варто додати, що для цього обирають «найдостойніших» представників виду, аби отримати якісне та продуктивне насіння з найкращими спадковими властивостями.

  Нині на шишкосусарнях вже «добуто» майже 700 кг чистого насіння сосни та ялини. Ще 85 тонн шишок чекають «переробки».

  Потім насіння очищують і в насіннєсховищах зберігають до весни, поки настане час висівання.

  Щоправда, кожна партія насіння ще має пройти перевірку у лісонасіннєвій лабораторії. В залежності від того, який клас якості йому встановлять - лісівники розраховуватимуть норми його висівання, аби сходи були продуктивними.

  Далі насіння проходитиме стратифікацію, іншими словами – підготовку до висівання. Насіння хвойних зберігають у скляному посуді, для контролю вологості туди кладуть лакмусовий папірець. 

  Кожен лісгосп складає проект посівів у лісових розсадниках, виходячи з потреби підприємства у садивному матеріалі для проведення лісокультурних робіт на наступні роки.

  Надлишки ж насіння реалізовуються іншим господарствам. До прикладу, Народницький спецлісгосп в цьому році реалізував 30 кг насіння сосни.

  Насіння модрини, яку лісгоспи Житомирщини останніми роками активно вводять в культури, навпаки закуповують в інших областях, зокрема в Івано-Франківській та Закарпатській. Бо хоч область і має модринові насадження, проте вони не плодоносять, або через занадто молодий вік, або через старість.

Наталія Горай, прес-служба ЖОУЛМГ

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework