А показники — незаконні: Як нам нараховують платню за газ

  Апеляційний суд області визнав незаконним використання показників будинкових лічильників обліку газу ПАТ «Житомиргаз» і ТОВ «Житомиргаз Збут» (друге товариство, нагадаємо, якраз і виписує споживачам рахунки). Про це йдеться в постанові суду, датованій 22 січня.

 

  Свій коментар дав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Він наголосив, що саме завдяки активній позиції представників ОСББ та громади міста через суд вдалося відновити справедливість і довести, що «Житомиргаз» незаконно встановив будинкові лічильники, а це призвело до зростання сум у рахунках за використаний газ для населення в рази, пише «Житомирщина». 

  Нагадаємо. Громадська організація «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» подала колективний позов до суду на ПАТ «Житомиргаз» та ТОВ «Житомиргаз Збут». Корольовський районний суд Житомира не погодився з доказами, викладеними в позові, визнав дії газовиків законними. Було це 19 вересня минулого року. Апеляційний суд прийняв постанову 22 січня. Між цими двома подіями, 21 грудня, відбулося сесійне засідання Верховної Ради, на якому було прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу».

  Найістотніше — в таких рядках: «З метою забезпечення комерційного обліку природного газу для населення суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, оснащують споживачів природного газу — фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу. Загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку в порядку, визначеному статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

  Отож, коли засідав Корольовський райсуд, у законі фігурували просто лічильники, без конкретизації, які саме. Для газовиків це було козирем: чого ви, мовляв, хочете, ми ставимо лічильники, ніде ж не сказано, які саме треба використовувати. А коли Верховна Рада внесла зміни до відповідного закону, апеляційний суд врахував це у своїй постанові.

  Житель Коростеня в мережі здивувався, чому в цьому документі йдеться тільки про обласний центр: «Визнати протиправними дії ПАТ «Житомиргаз» щодо невизначеного кола споживачів на території м. Житомира в частині нарахування плати за спожитий газ, виходячи з показників загальнобудинкового вузла обліку газу». А як інші населені пункти? Все дуже просто. Позов подано з Житомира, його треба було «закрити». А закон, прийнятий Верховною Радою, стосується всіх. «Житомиргазу» і «Житомиргаз Збуту» залишається сплатити по 6720 гривень судового збору на користь держави. І зайнятися тим, чим вони не хотіли, — встановленням індивідуальних лічильників.

  «Колективні» прилади обліку було встановлено більш як у сотні багатоповерхівок Житомира. Вони дорогі. На ті гроші можна було б обладнати чимало квартирних. А головний аргумент, чому загальнобудинкові не годяться, — дуже простий. Уявімо собі дев’ятиповерхівку, де дві сотні квартир. Частина — з лічильниками, частина — без них. Газовики запевняють: від загальної кількості газу, спожитого цим будинком, вони відмінусовують той обсяг, що пройшов через лічильники.

  Решту ділять на кількість інших помешкань. А хто це бачить? А якщо не віднімають, а ділять на тих, хто без власних лічильників, весь спожитий будинком газ, включаючи той, що вже проплачений клієнтами, в яких він обліковується? Ні довести цю версію, ні спростувати її не можна. Але якщо житомирські газовики значно завищували в рахунках ті обсяги спожитого газу, які клієнти передавали з допомогою Інтернету (тут не скажеш, що оператор не дочув), то хто може перевірити ті обрахунки?

  Але, схоже, радіти ще рано, бо невідомо, на скільки газовики захочуть підняти вартість кубометра, щоб їм було за що безплатні лічильники встановлювати...

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework