Антикорупційний рух Житомирщини розповів про таємні схеми житомирського «УАШу»

  Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» продовжує цикл з декількох публікацій про те, як комунальні підприємства Житомирської міської ради здійснювали закупівлі у 2017 році.

 

  Сьогодні мова піде про комунальне підприємство «Управління автомобільних шляхів» (далі «УАШ»), якістю роботи якого, на жаль, житомиряни не завжди задоволені як влітку, так і взимку. Розслідування проводив заступник голови громадської організації Олександр Остапенко.

  Низька ціна не означає дешевше

  Однією з найдорожчих закупівель, яка відбулася у 2017 році став тендер на дорожній бітум. Підприємство закуповувало 1500 т товару. Стартова ціна становила 17 мільйонів 250 тисяч гривень. З 9 підприємств найнижчу ціну, а саме 9 мільйонів гривень, запропонувало ТОВ «Торговий дім «Біоіл». До речі, розмір статутного капіталу підприємства, яке зареєстровано у місті Чигирин, становить всього 1 тисячу гривень.

  Договір між КП «УАШ» та ТОВ «Торговий дім «Біоіл» був підписаний 11 травня 2017 року, де ціна 1 тонна бітуму з доставкою становила 6 тисяч гривень. Вже наступного дня директор КП «УАШ» підписує додаткову угоду у зв’язку з підвищенням ціни за одиницю товару, яка за ніч виросла до 6594 грн. Далі вартість збільшувалася щодня протягом тижня - 15.05, 16.05, 17.05, 18.05, 19.05. У кінці травня ціна становила 10 571 гривню за тонну. Загалом таких додаткових угод між КП «УАШ» та ТОВ «Торговий дім «Біоіл» було укладено 12. У кінці листопада ціна становила вже 14 300 гривень, а кількість товару зменшилася з 1500 до 629 тон. Таким чином вартість бітуму зросла приблизно на 120%.

  А хто рахуватиме?

  Закупівля палива на підприємстві це взагалі окрема історія, яка вартує того, щоб нею зайнялось правоохоронці. 

  У березні 2017 року КП «УАШ» за результатами тендерних закупівель заключає угоду з ТОВ «Енергогазрезерв», який запропонував найнижчу ціну – 1 мільйон 859 тисяч 700 гривень – за 300 тис. куб. м газового палива. Усе б нічого, проте вартість газу до кінця року змінювалася 5 разів. Якщо у березні ціна палива становила 6 199 з ПДВ за 1000 куб. м, то у грудні ціна становила вже 9 900.

  Підприємство зареєстроване у місті Черкаси і належить Олексію Кивенку, який у 2007-2009 роках був членом правління ПАТ «Черкасигаз» з групи Дмитра Фірташа, як повідомляє інтернет-видання «Наші гроші». 

  Окрім того, ТОВ «Енергогазрезерв» є у списку підприємств, які, за думкою слідства, задіяні у протиправному фінансово-економічному механізмі. Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, у тому числі службових осіб ряду суб'єктів господарювання, за пособництва посадовців органів Державної фіскальної служби України, використовуючи надане їм службове становище, у власних корисних інтересах та інтересах третіх осіб, організували протиправний фінансовий механізм, направлений на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на суб'єкти господарювання шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ, з метою розкрадання державних коштів та ухилення від сплати податків. Учасниками протиправного фінансового механізму організовано діяльність низки підконтрольних підприємств, що зареєстровані на номінальних засновників, мають таких саме керівників, у тому числі з кола учасників «конвертаційного центру», які реального відношення до їх діяльності не мають. До низки таких підприємств належить і ТОВ «Енергогазрезерв», який виграв тендер на поставку газу у КП «УАШ».

  Тенденцію у плані завищення цін після укладення угод спостерігаємо і з закупівлею бензину. Стартова ціна 74 140 літрів А92 становила 1 мільйон 519 тисяч гривень. Проте ФОП Гладун Сергій Михайлович запропонував паливо всього за 800 тисяч гривень, хоча його первинна пропозиція не була одразу найнижчою.

  Договір з переможцем був укладений 12 квітня і вже за 2 тижні КП «УАШ» майже традиційно починає підписувати додаткові угоди у зв’язку зі збільшенням вартості за одиницю товару. Лише у травні таких угод було підписано 7, а ціна бензину зросла на 100%. 

  Другим лотом у цьому тендері була закупівля 120 000 літрів дизельного палива, стартова ціна якого становила 2 мільйони 340 тисяч гривень. Перемогу одержав той самий ФОП Гладун Сергій Михайлович, який запропонував ціну 1 мільйон 920 тисяч гривень. В цьому випадку історія повторюється: КП «УАШ» за 2 тижні підписує 7 додаткових договорів і ціна з 16 гривень за літр зростає до 22,76 коп. 

  Восени підприємство знову здійснило закупівлю дизельного палива. Зокрема у вересні 2017 року КП «УАШ» за результатами тендеру уклало договір на закупівлю 135 000 літрів за 2 мільйони 492 тисячі гривень у ПП «ОККО Контракт». Ціна 1 літру дизельного пального на момент закупівлі становила 18,46, після підписання 5 додаткових угод зросла до 23,11, а кількість зменшилася на 27 літрів. Варто зауважити, що додаткові угоди були підписані протягом вересня-жовтня, тобто майже одразу після оголошення результатів тендеру.

  Авжеж, можна було б сказати, що в країні зберігається тенденція дорожчання пального, тому такі речі цілком логічні на підприємстві. Так, усе дорожчає, проте ціни мають діяти такі ж, як і на момент підписання договору, тобто в момент закупівлі, а не збільшуватися до того рівня, який пропонували конкуренти.

  Тендер без тендеру

  Наприкінці 2017 року підприємство оголосило тендер на закупівлю неорганічних хімічних речовин. Перемогу одержало ТОВ «Укрбішофіт», яке запропонувало ціну в 1 мільйон 610 тисяч гривень – на 5 тисяч дешевше, ніж його конкурент ФОП Севастьянова Вікторія Ігнатівна. Цікаво, але в засновниках ТОВ «Укрбішофіт» значиться Коробкін Денис Олександрович, який також є засновником ТОВ «Зігрівай» з Севастьяновою Юлією В’ячеславівною. Такий «випадковий» збіг прізвищ дає підстави вважати, що тендер на закупівлю хімікатів КП «УАШ» як такий і не відбувався. 

  Купував «УАШ» і сіль для боротьби з ожеледицею. У тендері тоді приймали участь ПП «Фірма Каре» з остаточною пропозицією 1 мільйон 736 тисяч гривень та ТОВ «Костанза», що і стало переможцем, з пропозицією 1 мільйон 735 тисяч 200 гривень за 2000 т. Хоча пізніше за додатковою угодою вартість солі збільшилась на 5%.

  ТОВ «Костанза» зареєстровано у 2015 році у Києві підприємцями з Донецької області. Цікаво, але на момент проведення тендеру статутний капітал у ТОВ «Константа» становив всього 1 тисячу гривень. 

  Згідно з даними аналітичної системи «Youcontrol», підприємство фігурує у декількох кримінальних провадженнях. Зокрема в одному з них досудовим розслідуванням встановлено, що «службові особи КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва» зловживаючи своїм службовим становищем, переслідуючи корисливі мотиви з метою заволодіння державними коштами, попередньо вступивши у злочинну змову із посадовими особами КК «Київавтодор», службовими особами комунальних підприємств підпорядкованих КК «Київавтодор», ТОВ «Костанза» та ТОВ «Укрсліьінвест», акцептували пропозицію ТОВ «Костанза» із закупівлі солі і чистого хлориду-натрію, води морської та сольових розчинів за завищеною ціною».

  «Погралися» в аукціон

  Влітку 2017 року місцеві ЗМІ повідомляли про те, пов'язані між собою фірма та ФОП прийняти участь в тендері на поставку прибиральної машини. Відтак КП "Управління автомобільних шляхів" Житомирської міської ради" 12 липня уклало договір із ТОВ "Нова-Технологія" щодо купівлі прибирально-підмітальної машини за 920 тисяч гривень. Конкурентом ТОВ «Нова-Технологія» був ФОП Горбишена Олена Володимирівна, яка запропонувала відразу 987 тис грн і ціну не понижувала. 

  Засновниками ТОВ "Нова-Технологія" є Олександр та Андрій Умінські, Костянтин Єремейчук та Сергій Купріянчук. Загальний розмір статутного капіталу на всіх становить лише 100 грн.

  Зареєстрована фірма по Проспекту Незалежності, 57. За цією ж адресою знаходиться фірма Володимира Умінського - ТОВ "Дозор Україна", колишня ПП «Автоімідж», де Андрій Умініській був комерційним директором. (підприємство встановлювало зупинки громадського транспорту). Керівником ТОВ "Дозор Україна" є Мирослав Горбишен. Таких «аукціонів» було декілька.

  Повеземо щебінь на таксі

  Комунальне підприємство «УАШ» закуповувало також і послуги з перевезення вантажів. На початку вересня 2017 року був укладений договір з ТОВ «Перша Житомирська холдингова компанія» на суму 1 мільйон 220 тисяч гривень (1 т/км – 1,50 коп). Ціна за 1т/км зросла вже 26 вересня і становила 1,65 коп. Далі, у жовтні, ціна збільшується ще – до 1, 81 коп за 1т/км. А на початку 2018 року КП «УАШ» продовжує строк дії договору на рік та збільшує вартість послуги на 20%. Загалом під питанням наразі для чого підприємству взагалі такі послуги, якщо вони мають власну техніку.

  Цікаво, що керівник підприємства Бугайчук Ярослав Володимирович був у складі засновників ПАТ «Житомирський маслозавод», власником якого є депутат Житомирської міської ради Петро Рудь.

  Загалом, окрім цього договору з підприємством протягом 2017 року КП «УАШ» уклало ще 3 договори на перевезення на суму 800 тисяч гривень, закуплено піщано-гравійної суміші 1 мільйон 485 тисяч, ще на 190 тисяч дорожніх бортів.

  Скандальні закупівлі 

  У червні 2017 року КП «УАШ» закуповує 10 ручних підмітальних машин з додатковим обладнанням. Ціна машин у переможця, яким виявилося ТОВ «Трейдпорт», склала 1 мільйон 236 тисяч 900 гривень. 

  Підприємство, з розміром статутного капіталу всього 2 тисячі гривень, зареєстровано у кінці 2016 року, за 7 місяців до оголошення початку тендерної закупівлі. 

  Однією з тендерних умов комунального підприємства була наявність у майбутнього переможця сервісного центру для гарантійного та післягарантійного обслуговування у м. Житомирі або наявність мобільних груп. Можливе також обслуговування за дорученням переможця. ТОВ «Трейдпорт» такого сервісного центра не має, натомість запропонувала послуги ТОВ «Беккер-Україна», яке знаходиться у Києві. Останнє підприємство, згідно з даними аналітичної системи «Youcontrol», фігурує у кримінальному проваджені за фактом ухилення від сплати податків, як підприємство, яке підконтрольне злочинній групі. У провадженні фігурує також і ТОВ «Трейдпорт». 

  Загалом під час закупівель учасники тендеру звинувачували КП «УАШ» у «протягнені певного учасника у переможці».

  Враховуючи велику кількість закупівель здійснених підприємством, ми розповіли лише про частину. Проте погодьтеся, що і цього достатньо, щоб утворилося уявлення про те, як «прозоро» здійснюються закупівлі на КП «УАШ». Ми ж звернемося з матеріалами до правоохоронців.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework