«Чорні ріелтори» намагалися вигнати мене з квартири!»

  Юристи з Громадської приймальні народного депутата Борислава Розенблата рятують житомирян від аферистів.

 

  - Два роки тому мені подзвонили в двері. Відчинила. На порозі стоять двоє чоловіків. Я їх запитую: ви до кого? А вони мені у відповідь: ти тут більше не живеш, твоя квартира продана! - розповідає жителька Житомира Світлана Краєва. Восени 2015-го вона вперше зіткнулася з "чорними ріелторами". Розмахуючи підробленими документами, аферисти спробували викинути жінку на вулицю. І тільки завдяки допомозі юристів з громадської приймальні народного депутата Борислава Розенблата вона не стала безхатченком. Продали квартиру по втраченому паспорту. З 1995 року наша героїня жила в "двушці" своєї двоюрідної сестри.

  - Так вийшло, що коли помер мій дядько, перший власник цієї квартири, його дочка (моя сестра) не стала оформляти спадщину. Юристи їй пояснили, що це формальність, житло і так належить їй. Продавати нерухомість вона не збиралася і дозволила пожити в цій квартирі моїй сім'ї, - пояснює Світлана Леонідівна. - І ось після візиту "нових господарів" я телефоную сестрі в Росію і запитую: "Ти що, продала квартиру?". Вона в шоці: "З чого ти це взяла?!".

  Аферисти, які з'явилися на порозі у Світлани Краєвої, дали їй три дні на збори. Мовляв, за цей час я повинна звільнити квартиру. Два дні випали на вихідні. А в понеділок Світлана Леонідівна за порадою знайомих звернулася до громадської приймальні нардепа Борислава Розенблата.

  - Приятелі сказали мені, що цей депутат багатьом людям допоміг. І навіть юристів найняв, які надають безкоштовні консультації жителям нашого міста, - зізнається жінка.

  Помічник Борислава Розенблата юрист Володимир Красовський уточнює:

  - Ми швидко з'ясували, що відбувається з квартирою Краєвої. Шахраї підробили документи. Зробили так, що перший раз цю квартиру нібито "купила" одна житомирянка ще в 1996 році. У 2015 році вона "перепродала" її якійсь жительці Києва. А друга "господиня" через пару місяців після операції начебто знову продала нерухомість покупцеві з Житомира. Люди, які ломилися до Світлани, діяли від його імені, за дорученням. Ми знайшли першого "покупця", виявилося, що це бабуся-інвалід, після інсульту і не встає з ліжка. А значить, ніяк не могла поїхати до Києва до нотаріуса. Зате вона зізналася, що кілька років тому втратила паспорт. Більше того, ім'я третього "покупця" вже з'являлося в схожій афері в нашому місті!

  Світлана іронізує:

  - Знаєте, вони по-своєму молодці, все продумали, все організували. Моя квартира коштує приблизно 25 тисяч доларів. Навіть якщо аферисти роздали на підкуп потрібних людей 10 тисяч, то їм мало дістатися 15 тисяч.

  «МЕНІ ЗДАЛОСЯ, ЩО Я ПОТРАПИЛА В 37-Й РІК»

  Поки юрист розмотував заплутаний клубок "купівлі-продажу", шахраї продовжували ломитися в квартиру Світлани.

  - Знаєте, коли я їх вперше побачила, у мене виникло відчуття, ніби я повернулася у свою молодість, дев'яності роки, - каже вона. - Лисі, накачані, в спортивних костюмах. Лексикон відповідний. Звичайно, я телефонувала в поліцію: "Врятуйте, двері виламують!". Ніхто не їхав. То у них наряд у Києві, то ще щось. У підсумку приїхали до нас слідчі, але у "липових покупців" документи на руках, а моя довіреність на той момент ще не надійшла з Росії. Ось поліцейські і вирішили: "Давайте двері опечатаємо і будемо розбиратися". Чемно виселили нас. А у дітей тільки-но дитина народилася, їй два тижні тоді було. І ми збираємо речі, а у мене в голові: "Як в 37-му році. Ні за що викидають з дому...".

  Після такого повороту молодь переїхала до свекрухи, а Світлана знову побігла в приймальню до Борислава Розенблата.

  - Спасибі народному депутату, він особисто відвів мене до керівника обласної поліції, щоб я йому розповіла свою історію, - згадує вона. - Той спочатку навіть не повірив, що нас з немовлям виставили за двері. Потім дав відповідні розпорядження, і нас пустили додому.

  «ЧЕРЕЗ АФЕРИСТІВ Я СХУДЛА НА 15 КГ»

  Битва за квартиру Світлани тривала приблизно півроку. Юрист Володимир Красовський довів, що нотаріус не підтверджував першу "угоду". А документи, які пред'являють аферисти, - підробка.

  - Я на 15 кілограмів за цей час схудла. Треба ж було все вибігати, це купу нервів коштувало! - зізнається Світлана Леонідівна. - Але я ще легко відбулася. Я в судах познайомилася з жінкою, яка п'ять років судилася з аферистами. Квартиру вона повернула, але при цьому стільки кредитів набрала, щоб з адвокатами розрахуватися, що зараз думає продавати відсуджену квартиру. А мені, спасибі народному депутату Бориславу Розенблату, юридична допомога нічого не коштувала.

  - Нам пощастило, що ми відразу почали діяти, - зазначає юрист Володимир Красовський. - Якби шахраї встигли ще раз продати квартиру, то вийшло б, що одна їхня жертва судилася б з іншою. До речі, в цілому у нас було чотири аналогічні справи. У трьох випадках ми повернули власникам квартири. Одна справа ще в суді. Звичайно, за всіма цими історіями фактично стоїть бездіяльність правоохоронних органів. Ось недавно у нас в місті з'явилася реклама "пенсійного фонду". Обіцяють довічне утримання, європейські пенсії. Але за фактом аферисти виплачують тільки 60 тисяч гривень людям похилого віку і на цьому "утримання" закінчується. А квартиру у літніх людей забирають. Причому оформляють всі документи так, що комар носа не підточить. Непогана схема? Заплатити 2 тисячі доларів за квартиру ціною 30-40 тисяч доларів? Ми займаємося одним таким випадком - намагаємося захистити старого, який залишився на вулиці. Але у нас є підозра, що ошуканих пенсіонерів може бути більше.

  «РОБОТИ У НАС ВИСТАЧАЄ»

Взагалі безкоштовної юридичної допомоги жителі Житомира потребують чи не так само, як повітря. Борислав Розенблат прийшов до Верховної Ради з бізнесу і не з чуток знає проблеми простих людей. Тому його помічники-юристи почали захищати інтереси житомирян ще до його обрання депутатом Верховної Ради.

  - З того часу до нас щомісяця звертається приблизно 120-180 людей, - розповідає Володимир Красовський. - Зокрема інваліди та пенсіонери. Ну немає у цих людей грошей на адвоката. А допомога їм потрібна. Хтось просить перерахувати пенсію, у когось питання щодо нових тарифів на газ. Були і воїни АТО, які стикнулися з проблемами отримання пільг і земельних ділянок. Простіше кажучи, роботи нам вистачає ...

Джерело: exo.net.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework