Дві історії успіху від людей з необмеженими можливостями

  Про те, як не опускати рук, прямувати до мети, бути вимогливим до себе і корисним суспільству.

 

  У Житомирі вже вдруге пройшов курс тренінгів із розвитку бізнес-навичок для людей з інвалідністю. Упродовж 10 занять його слухачів навчали, як розпочати власну справу, створити для себе комфортні умови праці і отримувати прибутки від улюбленої роботи.

  У теорії все виглядало ідеально, але було важливо, аби до закінчення тренінгу в людей з особливими потребами з’явилася мотивація і бажання втілити проекти у життя. Як відомо, багатьох із нас надихають реальні приклади з досвіду родичів, друзів ы знайомих. Тож організатори тренінгу підійшли до цього з особливою увагою і запросили на зустріч двох тепер уже успішних житомирських підприємців Оксану Вахнюк та Валентина Венгловського, які торік захистили свої бізнес-проекти і виграли гранти на розвиток власної справи.

  Тренінговий курс із розвитку бізнес-навичок для людей з інвалідністю проходив у межах проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Економічні можливості постраждалим від конфлікту» за підтримки Українського жіночого фонду. Заняття проводила Житомирська обласна організація людей з інвалідністю «Молодь.Жінка.Сім’я», яку очолює Неля Ковалюк.

  Реальні життєві історії про те, як не опускати руки, бути вимогливим до себе, упевнено прямувати до мети і приносити користь суспільству, розповіли кореспонденту Укрінформу минулорічні учасники.

  ПОСИЛАЙТЕ ПРАВИЛЬНІ СИГНАЛИ У ВСЕСВІТ

  Молода мама Оксана Вахнюк раніше працювала на державній службі, але під час декретної відпустки зрозуміла, що повертатися на свою роботу не хоче, а тому вирішила змінити сферу професійної діяльності.

  Усміхнена, відкрита й комунікабельна жінка вміє наповнювати радістю життя інших. Дивлячись на неї, навіть не здогадаєшся, що одна з лікарняних відпусток закінчилася для Оксани ІІІ групою інвалідності, а свого 3-річного сина жінка виховує сама.

  «За фахом я учитель початкових класів. Мені дуже подобається працювати з дітьми. Свого часу активно займалася громадською діяльністю, організовувала різні заходи. Знаєте, мабуть, саме маленький син надихав мене починати новий етап у житті. Грошей на власну справу не було. Більше того, самотня мама та ще й інвалід навіть не може взяти кредит в банку, бо тебе вважають неплатоспроможною. Попри це я мала чітке розуміння, що хочу створити щось для дітей, аби вони розвивалися і були щасливими», – розповідає Оксана Вахнюк.

  Пошук можливостей, щоб втілити свої наміри у життя, Оксана розпочала на дводенному тренінгу Благодійної організації «Фонд громади Житомира». Саме тоді, коли готувала свій бізнес-план, зрозуміла, що пора взятися за власну справу. Не знаючи результатів відбору, молода мама зареєструвалася як фізична особа підприємець із наміром створити центр розвитку і дозвілля для дітей. Згодом Оксана Вахнюк потрапила на ще один тренінг, який організувала громадська організація «Молодь.Жінка.Сім’я». У результаті виграла обидва гранти і відкрила у Житомирі центр дозвілля та розвитку «Чадо».

  «Ми працюємо для дітей від 9 місяців до 6 років у кількох напрямках. Для наших маленьких гостей є ігрова кімната, школа раннього розвитку, заняття з підготовки до школи, арт-терапія, а для мам – це зустрічі «Кава з психологом». Весело святкуємо дні народження дітей. Дуже популярна і наша послуга «Вільна мама», адже поруч із центром працює салон краси. Тож поки мами чепуряться, дітки граються. Одна мама приходить до нас попрацювати за своїм комп’ютером, бо каже, що вдома не може цього зробити. Тим часом її маленький син цікаво проводить час. Щонеділі вже традиційно кілька подружніх пар залишають у центрі своїх дівчаток, а самі йдуть на ринок за покупками. Нам дуже хочеться зробити радісне дитинство більш доступним», – ділиться Оксана успіхами свого закладу, який почав працювати у червні 2017 року.

  Важливим напрямком діяльності центру «Чадо» стала благодійність, адже не всі батьки мають фінансову можливість дозволити своїм дітям розваги. Оксана Вахнюк ініціювала розповсюдження 1000 абонементів на відвідування ігрової кімнати для дітей, які виховуються у малозабезпечених сім’ях. Крім того, діти, якими опікується громадська організація «Діти сонця», можуть двічі на тиждень по 2 години бавитися в ігровій кімнаті безкоштовно. Не залишається без уваги і молодь з інвалідністю.

  Оксана додає: «Якщо дітьми з інвалідністю опікуються, то така молодь просто залишається сам-на-сам зі своїми проблемами. А ці молоді люди — ті самі діти. Спочатку наші сусіди на поверсі, де розташований центр «Чадо», якось скоса поглядали на молодих людей в ігровій кімнаті, але тепер ставляться до них із розумінням».

  Молода мама й успішний підприємець ще має багато планів і поступово та впевнено крокує до їх втілення. Її мотивують дитячі посмішки та щасливі батьки, які після переїзду центру «Чадо» зі спального району Житомира у центр регулярно приводять сюди своїх донечок і синочків.

  Оксана Вахнюк ділиться простим рецептом успіху: «Коли ти чогось дуже хочеш, потрібно посилати правильні сигнали у всесвіт, у небо, Богу, тоді відповідь обов’язково прийде. Це не має бути якась забаганка, а цілком усвідомлена мета».

  “МАЙСТРОВЕ ПОДВІР’Я” ЛЮДИНИ З НЕОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ

  Валентин Венгловський за фахом інженер. Себе називає людиною з необмеженими можливостями і таке амплуа йому цілком імпонує. Він каже, що давно хотів започаткувати власну справу, але розумів, що без бізнес-плану нічого не вийде.

  «Я ішов на тренінг не заради того, аби виграти грант. Головна мета – навчитися створювати бізнес-план та реально оцінити всі ризики підприємництва. Саме під час занять переконався, що я на правильному шляху. Тепер моя ціль – зробити все можливе, аби виробнича діяльність приносила підприємцям прибутки і мінімізувала витрати на роботу техніки», – ділиться Валентин.

  Після участі в тренінгу він відкрив Перший центр технічної допомоги підприємництву «Майстрове подвір’я», а за грантові кошти придбав обладнання, якого бракувало для роботи.

  Валентин Венгловський єдиний у Житомирі, хто допомагає підприємцям налагоджувати, запускати та при потребі ремонтувати виробниче обладнання і виготовляти до нього запчастини. Зараз він активно підбирає у свою команду фахівців, бо переконаний, що цю сферу діяльності виключно своїми зусиллями не заповнить. На виробничих потужностях у «Майстровому подвір’ї» проходять практику студенти Житомирського державного технологічного університету. За словами Валентина, вони навчаються не лише працювати з технікою, а й спілкуватися з клієнтами.

  За менш як рік роботи центру підприємець об’їздив усі райони Житомирщини. Працював із обладнанням для деревообробної та каменеобробної галузей, складною дорожньою технікою. Валентин також побував на Волині, де запустив виробничу лінію на кондитерській фабриці.

  «Людині з особливими потребами складно знайти своє місце на ринку праці. Ми опиняємося у ситуації, коли порятунок потопаючих – це справа рук самих потопаючих. Тож доводиться самим створювати робочі місця, адаптуючи їх під свої конкретні потреби. Для себе зробив висновок, що коли сам на себе працюєш, змушуєш себе постійно й наполегливо робити свою справу і рухатися вперед», – резюмує свою історію Валентин Венгловський.

  Після таких історій віриться, що кожен такий тренінг відкриє людям з особливими потребами нові можливості. Хтось зможе нарешті знайти себе, а комусь вдасться втілити у життя мрію.

Ірина Чириця, Укрінформ

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework