"Один раз від отого проклятого мосту я її відвернула, а завтра, післязавтра?", - Суїцид став другою причиною смерті підлітків, поступаючись лише смертям у ДТП

  15 лютого в Житомирі сталося чергове самогубство. З пішохідного мосту у парку відпочинку в Тетерів стрибнула 19-річна дівчина. За останній час це вже четвертий такий випадок. Що й казати, прикра статистика.

   Суїцид став другою причиною смерті 15-19-річних підлітків, поступаючись лише смертям у ДТП. Найчастіше до нього призводить депресія, особливо у дівчат, - пише exo.net.ua.

  Знайома розповіла подібну історію. Якось вона застала дочку-старшокласницю у пригніченому стані. Як не старалася допитатися в неї, у чому річ, дочка вперто мовчала, кусаючи губи. Зрештою зронила: "Мамо, я не хочу жити!". Після чого зачинилася у своїй кімнаті і довго не виходила звідти. 

  - Я й раніше помічала, - каже знайома, - що моя Люда дуже змінилася. Раніше була весела, усім цікавилася, у спортивну секцію ходила. Не було відбою від подружок і походів у місто. Навіть у Київ і Львів їздили відпочивати компанією. А це мов обірвало - посмутніла, втратила до всього інтерес, майже нічого не їсть. Я бігом у школу, до класного керівника, а та мені таке саме розповідає. Заспокоює: "Не переживайте, це у них вік такий, саме 16 років, скоро минеться!". Але коли дійшло до слів "не хочу жити", я злякалася не на жарт. А на відверту розмову вона ніяк не йде. Кілька днів тому довго плакала і раптом хутко почала одягатися. "Куди?!" - запитую. Вона ж ані пари з уст. Я назирцем за нею, а вона в парк, та прямісінько, навіть не озираючись, на отой злощасний міст. Я її ледве встигла за руку схопити, щоб через перила не перелізла. Ще б хвилинка, і стрибнула б у річку...

  Ця ситуація нині досить типова. Батьки, вчителі і психологи в один голос відзначають нове явище, яке загрозливо поширюється серед юнаків і дівчат переважно старших класів - підліткову депресію. Спеціалісти вже й термін спеціальний придумали для такої категорії юних: "Міленіум", або "покоління Y". Таке явище характеризується неприхованою апатією до всіх і всього, відсутністю будь-якого інтересу, небажанням спілкуватися не лише з однокласниками і вчителями, а й навіть з батьками. Навчання, тусовки - все різко відходить на другий план. Відповідно дуже змінюється й поведінка: підліток повністю замикається у собі, ніби його мучить якесь дуже неприємне, навіть болісне відчуття. Нерідко першопричиною пригніченого стану стають нерозділене перше кохання або проблеми у навчанні чи родинні труднощі. Коли, скажімо, батько чи мати зловживають алкоголем або хронічно бракує грошей. Чого гріха таїти: чималу дозу негативу на таких підлітків перекладають телебачення, Інтернет і соціальні мережі, а ще - різкі контрасти довколишнього життя. 

  - Ми з чоловіком так важко жили! - витирає сльози моя знайома. - Поки розжилися на сяку-таку квартиру, довго перебивалися, винаймаючи на Крошні малесеньку кімнатку на 10 квадратних метрів. Потім знову довго економили, бо довелося взяти кредит на меблі. Але для дочки не шкодували нічого, у неї завжди все було і для дитсадка, і для школи. Звісно, в міру, бо ми ж не олігархи. Вона, щоправда, манни небесної від нас з чоловіком ніколи й не вимагала. Але іноді було видно, як заздрить більш заможним ровесницям. Є в них у класі одна крута, за рік тричі в Єгипет на море літає. До школи біля мерії її щоранку крута тачка привозить. То моя Люда, я ж знаю, її ненавидить, бо розуміє, що таких можливостей у нас ніколи не буде, хоч криком кричи! Може, саме це і стало причиною?! От і живемо тепер як на пороховій бочці. Один раз від отого проклятого мосту я її, слава Богу, відвернула, а завтра, післязавтра? Я ж не можу постійно за нею слідом ходити! Як мені бути?

  …Поки що в родині моєї знайомої все спокійно. А в Києві з мосту імені Патона в Дніпро стрибнула студентка медичного університету. Хто наступний у цьому смертельному конвеєрі "Міленіуму"?

 

М. Шевчишин

Последнее изменение Среда, 07/03/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework