У житомирських лісівників наразі активно тривають вибіркові та суцільні санітарні рубання

  Зокрема і в Богунському лісництві, що входить до складу ДП «Житомирське лісове господарство». Лісничий Дмитро Мудрик розповідає — на дворі перший місяць весни, а це означає — незабаром природа почне прокидатися.

 

  Разом із нею почне вилітати і найзапекліший на сьогодні шкідник лісу — вершинний короїд. Саме він нині нещадно вражає соснові насадження Поліських лісів і веде до масового всихання хвойних порід. Основний метод боротьби із ним, каже лісівник, — вирубування заселених і вже уражених дерев — до того часу, поки жук не покине «відпрацьовані» дерева і не вилетить у пошуках нової кормової бази. Тому, на сьогодні головне завдання для його колективу, по максимуму вибрати хворі дерева до початку сокоруху, і вильоту шкідника. Дмитро Миколайович констатує, що у переважній більшості вони рубають уже мертві дерева, так би мовити, йдуть позаду проблеми, і переконаний, що саме у весняний період потрібно максимум уваги приділити саме санітарним рубання. 

  Так, у поточному році в перелік суцільних санітарних рубок на І квартал 2018 року в Богунському лісництві відведено 4,2 га та у вибіркові — аж 110 га. Для порівняння — за весь період 2017 року вибіркових рубок тут було проведено на площі 256,4 га. Не потрібно бути великим математиком, щоб помітити різницю. Важко лише уявити — з якими обсягами уражених масивів лісівникам доведеться працювати протягом року.

  Кожну вивільнену ділянку богунські лісівники обов’язково засадять, обіцяє лісничий. Бо основний акцент у роботі ставлять на лісовідновлення та лісорозведенні. Період весняної посадки ось-ось стартуватиме — як тільки-но пригріє сонечко, а на підготовлених площах зійде сніг та вода. Задля цього у лісовому розсаднику, на площі 0,15 га вирощують власний посадковий матеріал. На потреби лісокультурної кампанії-2018 виростили 46 тис. сіянців сосни звичайної та дуба звичайного 60 тис. штук. 

  Цього року планують створити 16,3 га лісових культур. На площі 11,9 га — засадять власним посад матеріал, ще на 4,4 га — висадять сіянці сосни із закритою кореневою системою. Їх ось уже декілька років лісгосп вирощує на базовому розсаднику Станішівського лісництва. 

  - Такі сіянці, хоч і затратніші у вирощувані, але мають набагато кращу приживлюваність, швидше ростуть, потребують менше доглядів та дозволяють змінювати схему посадку в ряду, а відтак, кількісно суттєво економити при садінні, - пояснює Д. Мудрик. — Минулого року було створено лісових культур на площі 28,8 га, з них 65 тис. штук висаджено саме із закритою кореневою системою, і вони досить гарно себе почувають, додає лісничий.

  Окрім цього проведене сприяння природному поновленню на площі 1,8 га. Як і минулого року, так і цьогоріч планується створити плантації новорічних ялинок на площі 1,1 га.

  А загалом, у 2017 році при загальному плані 9776 м³ фактично зрубали 19976 м³. Тобто, перевиконання склало 100%. Рубки головного користування — 13 га (4100 м³), суцільні санітарні – 6,1 га (2165 м³), санітарні рубки вибіркові — 256,4 га (7,852 м³). Іншими господарськими рубками провели під розширення автомобільної дороги Київ-Чоп суцільну рубку, якою очистили 15,1 га (5240 м³). Відтепер ця площа передана на баланс «Укравтодору», де буде добудовуватися частина об’їзної дороги.

  Великої уваги приділено в роботі лісництва і боротьбі з лісопорушниками. За минулий рік, розповідає лісничий було зафіксовано на місці злочину 2 випадки, в результаті чого — відшкодовано збитків на суму 9,500 тис. грн. Також було виявлено зрізаний дуб на суму 17,199 тис. грн. — матеріали по факту справи передано до Житомирського райвідділу поліції.

Альона Денисюк
За матеріалами сайту газети «Сільське життя»

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework