Патронатна сім’я – одна із нових форм виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

   Патронатна родина – одна із нових та альтернативних форм інтернатного виховання. Така форма передбачає влаштування дітей, які внаслідок певних обставин не можуть проживати зі своїми батьками, але при цьому не влаштовуються до інтернатів.

 

   Про це повідомляє служба у справах дітей ОДА.

   За інформацією служби, нову форму сімейного виховання впровадили в Україні з 2017 року. Патронатна сім’я передбачає влаштування в неї дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, які внаслідок певних обставин не можуть проживати зі своїми батьками або іншими законними представниками, але при цьому не влаштовуються до інтернатів.

   У Житомирській області поки що немає патронатних родин, проте саме такі сімейні форми виховання потрібні дітям. Адже в умовах деінституціалізації діти мають виховуватись в альтернативних формах тимчасового влаштування. Саме патронатні родини дадуть можливість цим дітям проживати у сім’ї, не потрапляючи до інтернатних закладів.

   В області на обліку служб у справах дітей перебуває близько 3 тис. дітей, згідно заяв батьків в загальноосвітніх школах-інтернатах близько 400 дітей, яким необхідна сімейна форма виховання. Крім усиновлення та прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, батьки можуть створити патронатну родину.

    Родини, які мають бажання здійснювати патронатне виховання, можуть звертатися до міських, районних, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області.

    Нагадаємо, що в області з початку року усиновили та влаштували у сімейні форми виховання 21 дитину.

   Довідково. Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

   Держава забезпечує  оплату послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

  Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць.

   У разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

Джерело: Житомирська ОДА

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework