Притулок Яшки: У селі на Житомирщині лелека живе разом з курми і кошенятами

  У господарстві пенсіонерів Михайла Олексійовича і Любові Михайлівни Хвостів сито та комфортно. По сусідству з курами, кошенятами і новонародженим телятком цілком щасливо живе лелека Яшка. Так милозвучно і кумедно його охрестив сам господар.

 

  Як же сталося, що поважний птах дозволив себе віддати у людську неволю?, - розповідає novograd.city

  – Як зараз пам'ятаю... Це було 28 серпня. Ми на городі копали картоплю і бачили, як далеченько від нас лелеки зібралися у великий гурт. Невдовзі полетіли. Коли дивлюся – дорогою йде лелека. Внук Максим ним зацікавився, побіг подивитися і тут же гукнув, що птах стоїть біля наших воріт", – розповідає історію появи птаха у себе на подвір'ї Любов Хвіст.

  – Покинувши роботу, я пішла подивитися, бо така поведінка невластива для дикого птаха. Я зметикувала, що йому потрібна якась допомога. Коли до нього наблизилася, то він почав спішно відходити, але вперся в гілля. Саме тут, у сливових зарослях, я його і зловила.

  Він був дуже легкий, а на нозі всі "пальчики" були зігнуті, наче в людський кулак, і не розгиналися. На такій "культяшці",  як на протезі, він і ходив. Що завдало йому таке каліцтво – не знаю. Мабуть, така травма заважала птахові нормально добувати їжу?, - розповідає Любов Михайлівна.

  Яшка живе у хліві майже півроку. Нічого, крім риби, птах не їсть. Лише недавно Любов Михайлівна трохи привчила Яшку до хліба, але багато він не їсть, бо в природі – м’ясоїд. Щотижня лелека з’їдає два кілограми риби. Загалом щомісяця пенсіонери витрачають понад півтори сотні гривень на Яшку.

  Родина Хвостів свій вчинок за подвиг не видає. Подружжя розповідає про свого підопічного з такою людяністю, наче мова йде не про дикого птаха, а про члена родини – сина чи внука. Цілком щиро Михайло Олексійович пояснює:

  – Де ж його подіти в такій бідовій ситуації? Пропаде без допомоги від холоду і голоду. Хай живе, поки не потеплішає, адже він – маленька частинка природи.

  Утримуючи птаха, Михайло Хвіст хвилювався – чи не матимуть до нього претензії природоохоронні органи. Мовляв, тримає лелеку в неволі, тому звертався з різними запитаннями і пропозиціями до виконуючого обов’язки старости Миколи Гордійчука. Той господаря заспокоїв, бо нема притулків, щоб віддати на утримання, а залишається доглядати птаха до того часу, поки в природі оживе життя.

  Чи сидітиме Яшка на шиї в господарів, коли прийде тепло? Мабуть, що ні, бо перед останніми холодами, коли не було снігу, він виходив до річки – природа кличе до вільного життя.

  А поки-що Яшка мирно співмешкає з курми. З півнем теж все гаразд, бо на його "дівчат" не зазіхає, їсть смачну рибу і потрухи домашньої птиці.

  – Рибу хапає на льоту, – каже Любов Хвіст. – Якщо яка курка зазіхне на його корм, – то він обов’язково відбере, але без бійки.

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework