«Антикорупційний рух» заявляє, що йому погрожує «Водоконал»

   Про це представники ГО «Антикорупційний рух Житомирщини» розповіли на сайті «Інсайдер Житомира». В нашому матеріалі ми повністю та дослівно передаємо текст цієї громадської організації, розміщений на вищезгаданому сайті:

   У п’ятницю наша громадська організація  отримала на пошті «лист щастя» від КП «Житомирводоканал». У ньому мова йде про те, що нібито «Антикорупційний рух Житомирщини» в статті «Водоканал фальсифікує документи та результати тендерів?» дискримінує підприємство та виставляє його в негативному світлі перед громадою. Окрім того, керівництво водоканалу вкрай стурбоване тим, що ми опублікувати первинні бухгалтерські документи і вважає це порушенням прав на комерційну таємницю. Цікаво, що у листі вони посилаються на наказ директора водоканалу від 8.02.2016 року, де прописано що саме відноситься до комерційної таємниці. Враховуючи те, що ми неодноразово зверталися до КП «Житомирводоканал» з інформаційними запитами щодо заробітної плати директора підприємства, щодо закупівель за бюджетні кошти, копій угод та багато іншого, але щоразу отримували відповідь, що ця інформація становить комерційну таємницю, можна зробити логічний висновок, для чого був створений даний наказ директора підприємства. На нашу думку, для того, щоб приховувати інформацію від громади щодо фінансової діяльності водоканалу.

  До відома КП «Житомирводоканал», відповідно до  п. 5-1 та п. 6 ч. 4 ст. 21 Закону України «Про інформацію» до інформації з обмеженим доступом не можуть бути віднесені такі відомості: щодо діяльності державних та комунальних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі або територіальній громаді, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарському товариству, частка держави або територіальної громади в якому становить 100 відсотків, що підлягають обов’язковому оприлюдненню відповідно до закону. Окрім того, КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради є комунальним підприємством, і що його майно (рухоме, нерухоме, кошти та ін.) фактично є комунальною власністю територіальної громади міста Житомира.

  У своєму листі водоканал зазначає, що вони є розпорядником і обов’язковим надавачем інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них. Згідно з Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 10.03.2016 №302 (зі змінами), розмір тарифу на Послуги підприємства залежить від значної кількості витрат надавача послуг (КП «Житомирводоканал»), у тому числі витрат на матеріальні ресурси, запасні частини, комплектуючі (…) прямі витрати на оплату праці та багато іншого.

  А що інше може цікавити мешканців міста (споживачів послуг підприємства) як не ціна на життєво важливу для населення послугу з централізованого водопостачання та водовідведення, яка прямо залежить від витрат КП «Житомирводоканал»? Не потрібно забувати й те, що мешканці міста (зі сплати податків яких наповнюється міський бюджет, з якого КП «Житомирводоканал» отримує кошти) мають право знати, яким чином використовуються їхні кошти.

  Далі – більше. Водоканал вимагає від нас повідомити, через які джерела нам стали доступні первинні бухгалтерські документи підприємства. Проте, на превеликий жаль, чинним законодавством України не передбачено обов’язку нашої громадської організації повідомляти підприємству джерело надходження інформації, справжність і достовірність якої КП «Житомирводоканал» безпосередньо підтвердив у своєму листі. Крім того, чинним законодавством України передбачено право особи вимагати спростування виключно недостовірної інформації, яка у вказаній водоканалом статті відсутня.

 Проте, у разі є якщо ми не повідомимо водоканал про джерела отримання інформації та не опублікуємо статтю-спростування, вони звернуться до Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, щодо перевірки правомірності дій ГО «Антикорупційний рух Житомирщини». До речі, за нашою інформацією, керівництво підприємства спочатку збиралося подати на нас до суду, але потім чомусь передумало.

 Ми чудово розуміємо для чого написаний цей лист і сприймаємо його як завуальовану погрозу від керівництва дотаційного комунального підприємства, яке живе за кошт платників податків. Проте залякування не спрацюють. Зрозуміло, що дирекція водоканалу воліє, щоб ніхто не ліз у їх справи та обмежити доступ до інформації, зокрема і щодо кредитних коштів Світового банку, які віддаватимуть все одно житомиряни.  Проте ми продовжуватимемо користуватися усіма методами, авжеж законними, для того щоб житомиряни знали правду про те, що відбувається на підприємстві. І судячи з нервової поведінки директора водоканалу і цих погроз, приховувати їм насправді є що.

kd26031804 1

kd26031804 2

kd26031804 3

kd26031804 4

ГО «Антикорупційний рух Житомирщини»

Джерело: «Інсайдер Житомира»

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework