Як комунальники справлялись зі снігом та як прибиратимуть місто після зими?

   Для будь-якого міста чистота – частина його обличчя. Житомир майже пережив затяжну сніжну зиму та готується зустрічати весну. Не дивлячись на сніг за вікном, в Житомирі вже розпочинається місячник прибирання. Про те, як комунальники справлялись зі снігом, та як прибиратимуть місто після зими,  розповів заступник міського голови Сергій Кондратюк.

   - Цього року, як і минулого, були нарікання на прибирання снігу. Як ви можете оцінити роботу комунальників?

   - Так, я знаю, що є багато нарікань, що десь не прибирали сніг. Чесно кажучи, десь я сам незадоволений нашою роботою в цьому напрямку. Але є певні об’єктивні причини. Якщо взяти статистику, то у нас в грудні випало 279 % від норми, в січні норма, у лютому 162%, в березні вже 166%. Якщо в цілому по зимовому періоду, то випало в 1,75 рази більше снігу, ніж за нормативами. Ви бачили, що відбувалось цього року в Херсоні, Запоріжжі, Дніпрі. Зверніть також увагу як сніг випадає, якби це було рівномірно, то ніхто б його не помітив, бо техніка працює, а коли він випадає великими об’ємами, то цієї техніки (14 одиниць КП «ЖУАШ» та 16 одиниць техніки ВЖРЕПів) просто не вистачає. Сніг іде, прибирання також, а результату не видно. Коли сніг сипле 3 дні без зупинки, то зробити чистий асфальт нереально. У нас 400 км дороги. Тому у нас стояла перша задача: забезпечити рух транспорту. Ми її виконали. Знов таки посипання піскосумішшю, бішофітом все це ми робили. Після того, як припиняв йти сніг, техніка продовжувала працювати, тоді день-два і видно результат. Але коли результат потрібен в той час, коли падає сніг, його досягнути практично неможливо.

   - Минулої зими був колапс з прибиранням зупинок, цього року, ситуація не була такою критичною. Що змінилось?

   - У нас 700 тис кв м тротуарів. Декілька років тому комунальні ЖЕКи змушували робити цю роботу, хоча в тарифі це небуло передбачено. Зараз у нас 311 ОСББ, 4 приватні кампанії, які керують ВЖРЕПами, які просто не хочуть робити цю роботу безкоштовно, у них на одного двірника норма 4000 м кв для прибирання. Тому декілька років тому було вирішено, що тротуари прибиратиме виключно КП «ЖУАШ». Минулого року ми придбали 3 одиниці невеликої снігоприбиральної техніки «SCHMIDT» і 13 маленьких «Tielburger» зі щітками. Такими силами прибрати 700 тис м кв тротуарів нереально. Тому цього року вперше ухвалили рішення, що КП «ЖУАШ» проводить тендер на прибирання. На перший тендер прийшла половина учасників від можливої кількості, частина ще й неправильно оформила документи. Місяць вилетів. Другий тендер знову: або один учасник, або неправильно документи оформлені. Лише в січні ми змогли нормально запустити цей механізм. Десь були недопрацювання, але вже хоча є системність в цьому питанні.

   З нового року 539 приписів зробила муніципальна інспекція, 211 «Інспекція з благоустрою м.Житомира», оскільки власники магазинів, кафе, інших закладів, зобов’язані прибирати певну територію.

   У зв’язку з перевищенням норм опадів снігу, багато цього року витратили піскосуміші, солярки на прибирання.

   Загалом щодо прибирання снігу, звичайно, хотілося б кращих результатів, але ми намагались докласти максимум зусиль.

   - Як відбуватиметься благоустрій після зими?

  - У нас головний підхід – задіяти на прибирання всіх, не лише комунальники і громадські організації, але й підприємства всіх форм власності, населення. Тому що саме населення створює часто стихійні звалища. Минулого року ми силами міської ради прибирали біля Чуднівського мосту. Поблизу Богунського мосту така ж історія. Щороку ми знаходимо і ліквідуємо близько 20 таких звалищ. Ми вже починаємо щочетверга здійснювати об’їзди по місту, щодня мені подають данні. Цього року пізня весна, ми зазвичай починали прибирання раніше.

   - Разом зі снігом, як зазвичай, розтанули і дороги. Комунальники вже готові до ремонтів?

  - Вже складений перелік поточного ремонту та капітального. Різкі перепади температур, звичайно, проявились на дорогах. Головні 3 дороги міста у нас на цей рік в плані на капітальний ремонт. Це вулиця Київська від Соборної площі до ЦУМа, вулиця Перемоги від Соборної площі до вулиці Каракульної, включаючи майдан Короленко. Але спочатку ми там замінимо водопровідну мережу, яка постійно рветься, а потім зробимо ремонт. І третій об’єкт – Покровська вулиця від проспекту Незалежності майже до вулиці Парникової. Там де буде капітальний ремонт, будемо робити пластикову розмітку.

  Поточний ремонт нам зараз дозволяє працювати такими картами, не тільки по 2-3 метри, а по 100-200 м, тому що коли ми невеликі ямки ремонтуємо, то це не на довго, підхід робити ремонт такими пластами ефективніший, воно довше стоїть.

  Джерело: Інсайдер Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 30/03/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework