Тренер з олімпійського тхеквондо: 21 рік присвятив військовій справі, але круто змінив своє життя

  Його батько – військовий, мама – акушерка, і єдине про що шкодує Микола Ящук, що колись не пішов навчатися на військового лікаря. Адже зараз розуміє, що ці дві професії чудово б поєдналися і він зміг би досягти значних успіхів. Після того, як він 21 рік присвятив військовій справі, – став єдиним тренером з олімпійського тхеквондо у Новограді.

  Батьки Миколи родом з Новограда-Волинського. Він же народився у м. Тейково Івановської області (Російська Федерація). Дитинство було досить насиченим, бо в шкільні роки йому довелося змінити аж 7 шкіл. Потім навчався у Ленінградській військовій інженерно-космічній академії ім. А. Ф. Можайського. Батько спершу відмовляв сина від вибору долі військового, адже з власного досвіду знав, який це не легкий хліб. Але тоді вже Микола чітко знав ким стане, - розповідає novograd.city.

  Ще змалку хлопець активно займався спортом. Ходив і на біатлон, і футбол, баскетбол, боротьбу, стрільбу, плавання, але ніяк не міг знайти те, щоб припало б до душі. В академії з’явилася нагода займатися рукопашним боєм, тим, про що давно мріяв. Займався ще і кіокушинкай та шотокан карате – змагався і в цих видах спорту, має навіть пояси.

  Під час навчання Миколи в академії Радянський Союз розпався, батьки переїхали до України. 

  "Я вирішив, що після закінчення навчання поїду служити в Україну. Міністерство оборони України у 1994 році направило мене, лейтенанта, до  Севастополя у Військово-морські сили України", – розповідає Микола.

  Вже тут він відвідав тренування з тхеквондо. І відтоді у нього зародилась мрія стати тренером, але на 16 років цей вид спорту став його своєрідним хобі.

  Вікіпедія зазначає: "Тхеквондо є одним з найбільш систематизованих і науково обґрунтованих бойових мистецтв світу. Ця дисципліна за допомогою тренування тіла і душі прищеплює людині фізичні бойові навички, ставить за мету поліпшити душевне здоров'я та якість життя".

  Під час проходження військової служби брав участь у різноманітних змаганнях: "У 1995 році на чемпіонаті міста Севастополя з тхеквондо був другим. У 1996-му став призером Кубку України з тхеквондо (виборов 2 місце). На кубках України з тхеквондо 1999, 2002 років та на чемпіонатах України з тхеквондо 2000, 2001 років був п’ятим. У 2002 та 2003-му роках на чемпіонатах України з тхеквондо посів 3-і місця. Саме тоді і виконав норматив майстра спорту України з тхеквондо.

  У ті роки наша армія постійно реформувалась, тому після скорочення посади у 1996 році його переводять до Військово-повітряних сил України у місто Вінницю, де до 2010 року він проходив службу на різних посадах.

  Наприкінці служби він обіймав посаду начальника територіального відділу державного нагляду за охороною праці Міністерства оборони України. Під його контролем знаходились об’єкти підвищеної небезпеки військових частин, розташованих на території 6 областей (Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської, Київської) незалежно від їх  підпорядкування. У військовому званні підполковника несподівано для всіх чоловік вирішує полишити військову справу. Батьки не розуміли такого рішення, адже мріяли про гідне майбутнє сина та звання полковника.

  «Я хотів служити, але не хотів вислужуватися», – каже зараз Микола Миколайович.

  Тодішні реформи у Збройних силах стали дещо незрозумілими та неприйнятними для військовослужбовця зі стажем, тому і вирішив спробувати себе в чомусь іншому. До того ж у 2005 році Микола закінчив Вінницький соціально-економічний інститут вищого навчального закладу «Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна" і здобув ще одну вищу освіту за спеціальністю фізичне виховання та фізична реабілітація.

  З 2010 по 2013 роки працював у Новоград-Волинській райдержадміністрації начальником відділу житлово-комунального господарства. І хоч працювати на державну роботу пішов заради мами, яка дуже непокоїлася, ні про що не жалкує: "Я пішов з військової служби, але батьки мого рішення зовсім не розуміли, хвилювалися, особливо мама. У газеті прочитав інформацію, що в РДА оголошено конкурс на цю посаду, от я й пішов і пропрацював 3 роки, поки знову ж таки не почалося скорочення. Хоча я вже й сам хотів звільнитися, адже на той момент я почав набирати групу та реалізовував себе як тренер".

o 1c9tt67r214uo5s218ku1cjg196ma

  Зараз свою роботу Микола Миколайович називає справою душі, бо отримує задоволення від усього, що робить, і радіє, що може навчити учнів чогось хорошого. У нашому місті Микола – єдиний тренер з олімпійського тхеквондо.

  Існує три офіційні федерації (напрями) тхеквондо. Микола тренує за напрямом тхеквондо ВТФ, де майже 70 % використовують техніку ніг, а 30 % рук.

  Важливою відмінністю тхеквондо ВТФ від інших видів спорту, на думку тренера, є  технологічність. Поєдинки проводятся з використанням електронної системи суддівства DAEDO, що дозволяє нараховувати залікові бали автоматично за допомогою датчиків, розташованих у захисних протекторах та шлемах спортсменів. На кортах встановлюють камери відеоспостереження, щоб забезпечити більш якісне й обґрунтоване ухвалення рішення при оскарженні тренерами тих чи інших рішень суддів.

  Микола Ящук з 1998 року постійно обслуговує змагання різного рівня, в тому числі і міжнародні, що проходять на території України. Він суддя національної категорії, а у 2016 році визнаний найкращим рефері України.

   На тренуваннях Микола Миколайович вчить учнів досягати перемоги з найменшими втратами. 

  "Тхеквондистам необхідно продумувати кожен рух, щоб ухилитися та зробити чіткий удар у відповідь, потрібно йти напролом", – говорить тренер.  Історично найвищою майстерністю   хеквондиста вважається збити вершника ударом ноги. Тобто в цьому виді спорту важливим є не тільки сила удару, а й техніка, з якою ти маєш здійснити такий стрибок.

  Зараз у Миколи Миколайовича дві групи в районі та дві у місті, а працює він з ними п’ять днів на тиждень.

  Увесь свій вільний час Микола присвячує дітям. Він – багатодітний батько, має п’ятьох дітей, найменшим з яких 3 та 4 роки, тож вони як ніхто потребують татусевої уваги. Дуже полюбляє рибалити та збирати гриби, вважає це своєрідним відпочинком від усього. Своїм вагомим дитячим досягненням, що стало для нас приємною несподіванкою, Микола називає прочитання всіх томів роману-епопеї "Війна і мир" Льва Толстого.

  Найбільша мрія чоловіка – спортивний клуб з усіма зручностями, де можна було б не лише проводити тренування, а й відновлювати сили та відпочивати.

  Його учні вже неодноразово ставали чемпіонами області і не збираються на цьому зупинятися. Але головне, що на змаганнях вони знаходять багато друзів зі спільними поглядами на життя. І, можливо, колись на чемпіонаті світового рівня вони змагатимуться разом та підтримуватимуть одне одного.

  Чоловік щодня притримується принципу "тобі ніхто нічого не винен, ти сам коваль свого щастя". Тому з усією відповідальністю ставиться до роботи, адже дає своїм учням знання, тож не має права помилитися.

Джерело: novograd.city

 

Последнее изменение Вторник, 03/04/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework