Лісгоспи Житомирщини розпочали збір березового соку

  Ліміти на заготівлю березового соку на території Житомирщини затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації. Для промислової заготівлі соку необхідно мати спеціальний дозвіл – лісовий квиток. Його можна отримати лише після відповідної рентної сплати до місцевого бюджету.

 

  Заготовляти березовий сік дозволяється не на всіх ділянках лісу, а лише на тих, які впродовж наступних 10 років будуть призначатися в рубки.

  Крім того, аби цей напій був дійсно цілющим, варто дотримуватися певних правил.
До прикладу, збирати сік краще вночі – тоді зменшується ризик потрапляння до сокоприймальника мух, які, як відомо, розносять бруд. Не варто заготовляти його і в дощ: з дощовими водами в сік також можуть потрапити пил та часточки кори.

  В минулому році державними лісогосподарськими підприємствами в порядку спеціального використання лісових ресурсів заготовлено 7 тонн березового соку.

  А сума рентної плати до місцевих бюджетів області при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів в 2017 році склала понад 3,5 млн. грн.

 Слід зазначити, що заготівлю березового соку, а також дикорослих грибів, ягід, лікарської сировини в радіоактивно забруднених районах – Ємільчинському, Коростенському, Лугинському, Малинському, Новоград-Волинському, Овруцькому, Олевському можна проводити лише за умови належного радіологічного контролю.

 Загалом у 2017 році в порядку спеціального використання лісових ресурсів місцевого значення та відповідно до виписаних лісових квитків суб’єктами підприємницької діяльності заготовлено на території державних лісогосподарських підприємств 3280 тонн дикорослих плодів та ягід, 1711 тонн грибів та 196 тонн лікарської сировини.

Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework