У Житомирі фасади будівель поступово перетворюються на руїни. ФОТО

   Нашу увагу привернули публікації, які зробив у мережі Фейсбук житомирянин Олексій Пехоцкій.

   Справа в тому, що в своїх дописах він підняв дуже важливі теми: реставрація дворів на вулиці Михайлівській у Житомирі, а також одну з наболілих тем для міста — фасади будівель, які часто замість того, щоб бути окрасою міста, спотворюють вулиці.   

   Ось, що написав Олексій у своїх публікаціях:

   «Первая публикация о наболевшем. Может, у кого есть информация, будут ли реставрировать дворы Михайловской? Или это проблема исключительно жильцов?»МихайлІвська 1МихайлІвська 2

МихайлІвська 3

МихайлІвська 4

МихайлІвська 4

МихайлІвська 4

МихайлІвська 4

МихайлІвська 4

   «Доки в нашому місті сотні тисяч гривень витрачаються на гуляння та інші замилювання очей, фасади центральних будівель (вул. В. Бердичівська, вул. Михайлівська) поступово перетворюються на руїни. Невже з вікна міської ради приємно споглядати на облуплені стіни та обшарпані балкони?».

  А й дійсно, теми аварійних старовинних будівель в місті, облущених фасадів, реставрації старих будинків в Житомирі, як і в багатьох інших українських містах, стоїть дуже гостро. Сумно та прикро спостерігати, як байдуже, халатно ставляться чиновники, відповідні владні структури до такої серйозної проблеми.

Фасади 3

   Візьмемо хоча б Михайлівську. Це дуже добре, що зовні все оновлюється, будуть відкриватися там нові заклади (ред. на кшталт кафе, ресторани), оновлюються старі. Все чудово, зовні Михайлівська дійсно оживає, стає привабливою, цікавішою. Але ж не варто забувати про внутрішні двори вулиці. Там дійсно відбуваються неприємні речі: стан цих дворів іноді просто жахає і не може не наводити на сумні думки. Просто неприпустимо не звертати уваги на такі важливі питання. Звісно ж, зрозуміло , що миттєво, одночасно всього за раз не зробиш. Не можливо встигнути одразу і зовні привести вулиці до ладу, реставрувати будівлі тощо і в дворах наводити порядок, якось масштабно їх ремонтувати. Але ж з іншого боку, можна хоча б поступово вживати якихось заходів, потрохи реставрувати не лише зовні, а в середині (ред. мається на увазі двори Михайлівської). Мешканці, які там проживають, навряд самі осилили б таку реставрацію або якийсь масштабний ремонт.

  Звичайно ж, і для бюджету міста  це були б великі затрати, але ж якщо грамотно, з розумом, розпорядитися коштами, то поступово, рік за роком,  можна ж все зробити, все реставрувати, відремонтувати. Але, як бачимо, до цієї проблеми нікому з можновладців немає діла.

Фасади 4

  Те ж саме стосується і фасадів житомирських будівель, які поступово облущуються, руйнуються. Та й в стінах багатьох будинків через руйнацію тріскаються стіни, зсувається фундамент тощо.  Це ж не просто стосується естетичної складової та зовнішнього вигляду цих споруд. У деяких же, і чимало де, живуть чи працюють люди. Це, як мінімум, питання безпеки. Не говорячи вже про всі інші, не менш важливі складові. Отож, підсумовуючи все сказане, хочеться акцентувати, що доки з боку владних структур буде ця байдужість, доки головним для можновладців буде збагачення власних кишень, виписування величезних премій собі та своїм колегам чи підлеглим, а не порядок в місті, його привабливість, естетичність, А головне — безпека громадян, доки й актуальною залишатимуть подібні теми, про які ми згадали в цьому матеріалі. Бо замовчувати, не писати про це просто не можливо! Якщо нічого не говорити, не піднімати постійно подібні важливі питання, то про них же ніхто й не заговорить. А якщо і йтиме мова між кимось, то все залишиться на рівні розмов. Ми ж, у свою чергу, маємо надію, що чиновники все ж задумаються над такими проблемними, актуальними питаннями.    

Фасади 2

Фасади 5Фасади 6Фасади 7Фасади 8Фасади 9Фасади 10Фото: Олексій Пехоцкій  

 

 

     

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework