Учасники Школи юного біолога вивчали функціональні особливості людського організму

  5 квітня на природничому факультеті ЖДУ ім Івана Франка продовжились заняття у Школі юного біолога. Одинадцятикласники ознайомились із функціональними особливостями людського організму. Лекційні заняття підготувала і провела кандидат біологічних наук, доцент кафедри медико-біологічних основ фізичного виховання та спорту Алла Гарлінська. 

 

  Алла Миколаївна ознайомила учнів із особливостями будови й функціонування сенсорних систем та фізіологією вищої нервової діяльності, підготувала цікаві роздаткові матеріали, на яких учні під час лекції підписували малюнки із зображенням аналізаторів. Лекторка звернула увагу учнів на те, що інформацію із навколишнього середовища сприймають і переробляють особливі фізіологічні апарати, які дістали назву «сенсорні системи». У людини розрізняють такі основні сенсорні системи: зорову, слухову, смакову, дотикову та нюхову. Крім того, людина відчуває температуру, положення тіла в просторі, рухи, біль, спрагу, голод тощо, - повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка. 

  Існують змішані відчуття, які важко чітко визначити. На лекції було зазначено, що імпульси від органів чуття надходить до головного мозку, який безперервно одержує інформацію про всі зміни навколишнього середовища, а також про внутрішній стан організму, та аналізує її. Завдяки адаптаційним механізмам, закладеним в організмі кожної людини, ми здатні під дією тривалих вправ підвищувати функціональні можливості сенсорних систем. 

  Стосовно вищої нервової діяльності Алла Миколаївна наголосила, що у процесі суспільного існування, використання знарядь праці, мови у людини з'явилась соціальна поведінка, в якій біологічна поведінка втратила провідне значення. Стали можливими інтеграція, корекція досвіду суспільства, поколінь, пізнавальної діяльності. Неоціненну роль у цьому відіграв розвиток пізнання за допомогою механізмів мислення та пам'яті. Мова сприяла вдосконаленню такої складної форми психіки, як емоції. Завдяки останнім психіка людини відрізняється багатством і різноманітністю. Вищою формою психічної діяльності людини є свідомість. 

  Заняття пройшли у дружній, теплій атмосфері активної співпраці Алли Миколаївни та учасників Школи юного біолога. Учні дізналися багато цікавого, нового, що сприятиме їх ефективній підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання з біології, яке відбудеться на початку червня. 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework