На Житомирщині підтоплює будинки

    У селі Давидівка Хорошівського району щорічно відбувається підтоплення будинків та прибудинкових територій. Це пов'язано з виходом річки з берегів у зв'язку з паводком.

 

    Варто зазначити, що річка на території села розділена на дві частини дамбою, побудованою за часів Радянського Союзу, яка нині знаходиться у критичному стані. До 2018 року щороку навесні відбувалося відкачування води з однією частини водойми до іншої насосною станцією, яка розташована на території даного населеного пункту. При цьому необхідно зауважити, що такі заходи і в попередні роки відбувалися переважно на прохання мешканців підтоплених будинків. Цього року склалася катастрофічна ситуація, за якої процедура відкачування води не відбулася, а влада абсолютно не реагує на прохання, заяви та зауваження жителів, мотивуючи це тим, що дане питання не належить до її компетенції. У процесі подання заяв в. о. старости Давидівської сільської ради Перчук Г. О. ми отримали відповідь, що дане питання повинен вирішувати селищний голова.

   Селищний голова Столярчук В. В. відзначив, що це не його проблема, а дане питання (відкачування води) повинно вирішувати Коростенське міжрайонне управління водного господарства. В. о. головного інженера цього управління Михальчук В. А. зауважив, що частина водойми, розділена дамбою, та власне сама дамба не на балансі управління (за словами селищного голови, вона також не на балансі селищної ради), після чого перенаправив нас з даною проблемою назад до селищного голови, а пізніше на черговий телефонний дзвінок відповів, що ми не писали йому особисто жодної заяви. Селищний голова на черговий дзвінок відповів, що не знає, що потрібно робити, та у хамській формі запитав: "Що ви від мене хочете?".

   Варто додати, що до села 14 березня 2018 р. прибула комісія з вищезгаданого управління у складі трьох осіб, які зазначили, що ситуація не є критичною та не загрожує життю. Проте письмового підтвердження (акта) ми не отримали.

    Також ми зверталися в усній формі до структурного підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій за допомогою у вирішенні даної проблеми. І отримали відповідь про необхідність оплати такої "послуги" у розмірі 12000 грн, попередньо звернувшись до селищного голови. За сприянням у вирішенні даної проблеми ми також зверталися за допомогою до депутата Хорошівської селищної ради Рип'янчин Н. С., проте відповіді не отримали. Варто зауважити, що протягом усіх попередніх років ми не отримували жодної матеріальної допомоги, проте, за словами посадових осіб, вона була виділена та надана одного разу.

      Наразі ми звернулися до голови обласної державної адміністрації Гундича І. П., подавши відповідну заяву, проте відповіді теж не отримали. Загалом на даний момент існують такі проблемні ситуації, які потребують нагального вирішення:

  1. Підтоплення будинків та прибудинкових територій, що спричиняє їх руйнування та робить непридатними для нормального проживання (див. фото).
  2. Бездіяльність органів місцевої влади.
  3. Перекладання обов'язків між посадовими особами та небажання їх виконувати.
  4. Відсутність в окремих представників влади розуміння виборності їх народом (громадою).

     Крім того, зважаючи на інші обставини (Хорошівський район наразі є єдиним в області, де не проведено газопостачання, дороги знаходяться у катастрофічному стані), позиція селищного голови просто вражає, особливо в умовах проголошення євроінтеграційного курсу, що стосується зокрема і територіальних громад.

Олена Григоренко, газета «Ехо»

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework