Легенди карного розшуку Новоград-Волинщини: Історія однієї операції

  На початку 1950-років на території ряду сіл Рівненської та Хмельницької областей, що межували із Новоград-Волинським районом, почастішали випадки крадіжок та пограбувань кас колгоспів. Тому органи внутрішніх справ Житомирщини також були зорієнтовані на запобігання таких злочинів і встановлення осіб, що їх скоювали.

  А незадовго до цього ми отримали повідомлення із одного виправно-трудового табору про те, що звідти здійснив втечу особливо небезпечний злочинець, уродженець села Несолонь Новоград-Волинського району Повторенко, засуджений до 25 років позбавлення волі.

  Оперативна перевірка будь-яких даних про появу останнього в рідному селі результатів не дала. З'ясувалося лише, що той отримав значний термін ув'язнення за озброєне пограбування каси у Новограді-Волинському, поранивши при цьому працівника обласного комітету ДТСААФ. До цього Повторейко вже тричі притягувався до кримінальної відповідальності за різні злочини.

  У селі Несолонь проживала мати злочинця, численна рідня, а одна з сестер мешкала у Житомирі. Її чоловік працював водієм на військовому складі. Оце була вся зібрана нами інформація. Аналізуючи "почерк" пограбувань у сусідніх областях, ми дійшли висновку, що він скоріш всього належить Повторенку, який переховується на території Житомирщини, а злочини скоює деінде. Для встановлення його місцеперебування та затримання була створена оперативна група на чолі з начальником обласного відділу карного розшуку С.І. Баженовим, розроблений план дій.

  Спостереження за матір'юПовторенка зафіксували її часте навідування до однієї молодиці, яка мешкала на околиці села. У останньої чоловік служив в армії, а свої двох дітей, чомусь часто відводила ночувати до матері. Вивчивши іспівставивши ці дані, ми запідозрили, що Повторенко може переховуватися саме у цієї громадянки. Було вирішено з нею поспілкуватись. Після довгих заперечень вона все ж таки зізналася, що Повторенко час від часу з'являється у неї, потім зникає на декілька тижнів, має зброю і, навіть, гранату. За будь-яких обставин живим здатися намірів не має.

  Отримавши такі свідчення, ми повідомили про це наших рівненських і хмельницьких колег, а самі організували засідки у місцях можливої появи підозрюваного. До однієї такої групи попав і я. Озброїлись автоматами, пістолетами та гранатами - "лимонками". Минуло десять днів, але Повторенко у місцях засідок не з'являвся.

  Пройшло ще три доби. І лише, коли ми голодні, без цигарок, до невпізнання зарослі щетиною, вже збиралися покинути своє укриття, побачили, що до хати вищезгаданої жінки пробирається людина. Підійшла до вікна, озирнулась і тихо постукала у шибку. Неважко було помітити у правій руці "гостя" пістолет. Це був довгоочікуваний Повторенко.

  На наше "руки вгору!" він миттєво відкрив вогонь. У відповідь отримав автоматні черги, які буквально зрешетили його. При огляді його тіла виявлено пістолет "ТТ", п'ять обойм з патронами, топографічні карти Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей.

А.Л. Пивовар, у 1950-х старший уповноважений відділу карного розшуку

Джерело: 04141.com.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework