Ліс, у який ми ввійдемо

  Нещодавно, при черговому садінні лісу почула у розмові про один фільм, із дуже гучною назвою — «Ліс, в котрий ти ніколи не ввійдеш».

 

  За словами співрозмовника (бо фільму я так і не встигла подивитися ще!), кінострічка про десятикласників з міської школи, які приїхали на двотижневу практику в сусідній лісгосп. Спочатку вони відчували себе туристами. Але участь в садінні лісу під керівництвом лісничого — справжнього ентузіаста своєї справи, — пробудила в них почуття любові до природи. Упевнена, що фільм насичений справжніми емоціями, а головне — його мета благородна! Бо від любові до природи, від ставлення до неї — у великій мірі залежить наше з вами майбутнє. Цей «ліричний відступ», власне, так би мовити «анотація» до того, про що хочу розказати нижче… 

  Як тільки-но сходить сніг, і весняна тала вода опускається в глиб землі та насичує її вологою, у лісівників розпочинається «гаряча пора», — посадка лісу. І якщо колись цим займалися виключно працівники лісового господарства, то сьогодні до участі в посадках залучають громадськість, органи місцевого самоврядування, депутатів, а головне молодь — школярів та студентів. Такий «клич» звучить у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», що її проводять лісівники вже не один рік. 

  Метою такого заходу є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, ознайомлення та безпосередньої участі шкільної молоді у створенні лісових насаджень, як одного з основних компонентів збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги на планеті, підвищення довіри громадськості до лісогосподарської галузі.

  На теренах державного підприємства «Новоград-Волинське ДЛМГ» ця акція теж знайшла своє відображення, і вже стала не лише традиційною, а й улюбленою. Бо, переважна більшість людей, які хоч раз відгукнулися на запрошення лісівників і взяли участь в посадці лісу — вже з нетерпінням чекають «нового сезону». 

  Цього року, через стислі агротехнічні терміни, зумовлені «пізньою» весною, лісівникам доводиться активніше працювати. На допомогу прийшли й представники районної державної адміністрації, райради та місцеві журналісти, які 13 квітня спільними зусиллями засадили понад 3 га —вивільнених після проведення суцільних санітарних рубань масово всохлої сосни в Новоград-Волинському лісництві кв.31. А це не мало, не багато —більше 15 тисяч сіянців сосни та модрини. 

  А 17 квітня до посадки лісу долучилися і працівники контори лісгоспу. Варто відзначити, що восени минулого року, у лісгоспі вперше експериментально засаджували невеличкі ділянки лісу сіянцями сосни, вирощених за новою технологією — із закритою кореневою системою. Саме з таким посадковим матеріалом довелося працювати колективу контори. Такі сіянці дозволяють змінювати схему посадки, відтак значно економиться посадковий матеріал. Тож, ще майже 4 га нового лісу «народилося» в Малоцвілянському лісництві кв. 45, де, чергуючись із модриною розмістилося майже 15 тисяч сіянців сосни. А загалом, за період кампанії планується висадити біля 180 тисяч таких сіянців, що покриє близько 50 га лісової площі. Іншу, заплановану кількість складе сосна, ялина, береза, вільха, горіх чорний, дуб червоний. Обсяги посадки і посіву лісу складатимуть понад 200 гектарів, а загалом лісовідновлення в поточному році буде проведено на площі близько 300 гектарів.

  Варто відзначити, що плоди нашої праці — вони не тільки для майбутніх поколінь, адже в посадці лісу за попередні роки уже добре видно результат. Коли стаєш поруч із десятирічними насадженнями сосни та модрини, то голову вже неодмінно доводиться підіймати, аби побачити дерева у повен зріст. Тож уже сьогодні ці ділянки сміливо можна називати лісом — лісом, який служитиме не лише майбутнім поколінням, а в який вже змогли увійти і ми!!!

Альона Денисюк
Фото автора і з архіву лісгоспу

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework