60 відсотків лісів Житомирщини були вражені радіацією

  Після найбільшої у світі ядерної катастрофи у 1986 році радіоактивне забруднення лісів було виявлено у 18 областях України. З обстежених понад 3 мільйонів площ в Україні – 1 мільйон 230 тисяч гектарів лісу мали критичну щільність забруднення. Найбільше від радіації постраждали ліси Житомирського Полісся.

   Після вибуху 60% житомирського лісу було вражено радіацією, а це майже 600 тисяч гектарів лісових площ, які було забруднено радіоактивними елементами, каже головний спеціаліст лісового відділу обласного управління лісомисливського господарства Сергій Будько. І, як фахівець з лісової радіології, додає, - «Найбільше лісів постраждало у Народицькому районі. Тамтешній лісгосп змушений був припинити господарство на 35 тисячах гектарах.»

  Василь Приходько – сьогодні директор Народицького спеціалізованого лісгоспу, наприкінці 80 – х працював помічником майстра. Саме тоді він брав участь у безпрецедентній посадці лісу. «На величезних площах, де щільність забруднення радіацією була надзвичайно висока – понад 15 кюрі, людська праця була неможливою. Для того, щоб посадити ліс, ми герметично закривали кабіни тракторів, водії одягали респіратори і дискували площі. А ліс із гелікоптерів висівали разом з мінеральними добривами з висоти.»

  «Тоді нам вдалося посадити перших 300 гектарів сосни», - згадує лісівник.

  За 32 роки ситуація із радіаційним забрудненням лісів змінилася.

  Сьогодні активно проводиться реабілітація лісових площ, де позначка забруднення є мінімально допустимою. Народицькому спецлісгоспу вже вдалося реабілітувати понад 10 тисяч гектарів і заново посадити майже тисячу гектарів лісу.

  На часі повторне обстеження забруднених площ та їх реабілітація триває на всіх постраждалих територіях, до прикладу, і у Лугинському лісгоспі. Мова йде орієнтовно про 600 гектарів. Однак, і мінімальні території надзвичайно важливі, говорить лісівник Сергій Будько, оскільки ліси, на яких тривалий час була заборонена будь-яка діяльність, захаращені, там постійно підвищений ризик лісових пожеж, сам ліс є потужним осередком шкідників і хвороб.

  У Народичах – із 65 тисяч гектарів лісу сьогодні можна здійснювати господарську діяльність тільки на 42 тисячах. Інші лісові масиви досі лишаються зоною відчуження…..

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework