Міні-ГЕС у Гульську може залишити Новоград без води

   Міська рада підготувала десяток звернень, але в Гульську не мають наміру відмовлятися від проекту.

 

   Громадськість Новограда-Волинського не один рік б’є на сполох щодо загрозливого екологічного стану річки Случ. Утім, реальних кроків для порятунку головної водної артерії міста і району не вживається. У спекотні літні дні у Случі в межах Новограда й так води «качці по коліно». Якщо ж вище за течією спорудити дамбу, то це призведе до екологічної катастрофи, — застерігають фахівці.

   До кінця 2019 року така дамба на Случі може з’явитися. Гульська громада на чолі з сільським головою Ларисою Добровольською залучила до співпраці норвезького інвестора, який має на меті побудувати у Гульську міні-ГЕС.

  На сесії міської ради 19 квітня було ухвалено звернення депутатів Новоград-Волинської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, голови Житомирської ОДА щодо неприпустимості будівництва міні-ГЕС на р.Случ у с.Гульськ. Аргументи проти будівництва оприлюднила начальник Водоканалу Алла Левицька.

  «Комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» повідомляє про необхідність запобігання будівництву міні-ГЕС із греблею в селищі Гульськ Новоград-Волинського району Житомирської області, оскільки його наслідки призведуть до виникнення надзвичайної ситуації з питання забезпечення м. Новоград-Волинський питною водою.

   Будівництво міні-ГЕС із греблею в селищі Гульськ є недопустимим, оскільки:

  •    гребля, що планується для будівництва в селищі Гульськ, буде розташована в третьому поясі зони суворої охорони водозабору вище існуючого водосховища в Новограді-Волинському (ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення»), що є недопустимим, у відповідності до чинного законодавства України;
  •   води існуючого водосховища м.Новоград-Волинський використовуються винятково для забезпечення потреб населення та підприємств міста питною водою. Дане водосховище є єдиним джерелом водопостачання м.Новоград-Волинський;
  •    оцінка впливу на довкілля. Проект гідроелектростанції у Гульську повинен забезпечувати постійний пропуск води не менше 17 куб. м/с, що при наявності водосховища є неможливим! У минулому році в серпні було зафіксовано надходження води до водосховища міста Новограда-Волинського на рівні 8-10 куб. м/с! При таких витратах річка після Гульської греблі взагалі пересохне, що призведе до екологічної та соціально-побутової катастрофи;
  •    будівництво нової греблі в селищі Гульськ призведе до зміни русла р.Случ, пониження дна русла, що неминуче викличе порушення стійкості існуючої греблі та існуючих берегового і руслових водозаборів. Таким чином, внаслідок підмивання бетонних конструкцій існуючої гідротехнічної споруди та водозабірних споруд, відбудеться їх повне руйнування, що призведе до повного припинення водопостачання міста Новограда-Волинського;
  •   ще одним наслідком, який призведе до припинення водопостачання міста, стане різке зниження рівня води в річці Случ нижче запроектованої греблі в селищі Гульськ, що може викликати і повне пересихання русла річки, і, відповідно, припинення поповнення водою існуючого водосховища та припинення водопостачання міста, у зв’язку з унеможливленням проведення водозабору води з р.Случ;
  •   крім того, під час будівництва греблі в селищі Гульськ особливо великим буде переміщення бруду і відкладень вниз по течії від місця будівництва гідроелектростанції. Це призведе до значного погіршення якості води в р.Случ і викличе додаткові проблеми з очищенням води до норм «Вода питна». В результаті прийдеться різко збільшити виробничі витрати на виробництво питної води та ввести її обмежену погодинну подачу споживачам (4-6 год. на добу);
  •   будівництво та експлуатація водосховища в с.Гульськ призведе до різкого погіршення якості води у водосховищі Новограда-Волинського (різке підвищення вмісту марганцю у воді водосховища, виникнення явища шуги), що призведе до значного збільшення виробничих витрат та значного здорожчання послуги з питного водопостачання», — йдеться в інформації, наданій Водоканалом.

   У коментарі газеті «Звягель» гульський сільський голова Лариса Добровольська пояснила наступне: «Перш, ніж давати заперечення проти будівництва міні-ГЕС, керівництво міського Водоканалу повинно надати докази. Вони стверджують, що гребля буде розташована в третьому поясі зони суворої охорони водозабору, проте, на наше звернення, графічні дані третьої зони ми від них не отримали. Для річки Случ не буде шкоди. Всі підтверджуючі документи є. Коли місто саме хоче будувати міні-ГЕС і запрошує того самого інвестора, чому не можна нам?».

   Лариса Миколаївна розповіла, що робота в цьому питанні розпочалася в лютому 2017 року, коли надійшла пропозиція від норвезької фірми побудувати міні-ГЕС потужністю 600 кВт/год. Інвестори розглянули два села (Кикову й Гульськ) і місто Новоград-Волинський. Провівши дослідження русла, зупинилися на варіанті з Гульськом.

   Представник норвезької фірми приїжджав у Гульськ і розповів, яка очікується користь для річки: підвищення рівня води, очищення русла, відсутність шкоди для флори й фауни.

   У листопаді 2017 року на сесії Гульської сільської ради було вирішено надати дозвіл на розроблення детального плану, що містить 35 пунктів.

   На зауваження про те, що мова йде про річку — природний об’єкт загального користування й стратегічно важливий для багатьох громад, — Лариса Добровольська відповіла: «Міні-ГЕС буде розташована у межах населеного пункту. Є підтверджуючі документи, що загрози довкіллю він не нестиме. Наші люди — за те, щоб міні-ГЕС була».

  У Новоград-Волинській міській раді спростовують інформацію про те, що ведуть перемовини з приводу будівництва міні-ГЕС у межах міста. Начальник управління житлово-комунального господарства Олександр Богданчук пояснив: якщо навіть і буде споруджена дамба, то без гідроелектростанції, і, що головне, — нижче водозабору.

  «У нас — місто з 56-тисячним населенням. Єдиним джерелом водопостачання є річка Случ. Якщо в ній критично впаде рівень води, то, так звана, галерея (обладнання, за допомогою якого черпається вода з річки) опиниться на березі. Що б там не розповідали у Гульську про те, що дамба не нестиме загрози, то лише слова. Говорити можна будь-що. Міська влада виступає категорично проти будівництва греблі у Гульську. Ми підготували біля десятка звернень до всіх інстанцій, щоб цьому запобігти. Свої висновки також повинен дати Київський інститут водних ресурсів — незалежний експерт», — прокоментував ситуацію О.Богданчук.

  Попри критику, якій піддається вода з-під крана, особливої альтернативи у новоградців немає. Місто розташоване на скелястих породах. Тому вода зі свердловин перенасичена вмістом металів і нормам питної не відповідає, — зауважив начальник житлово-комунального управління.

Олег Брюханов, газета «Звягель»

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework