Білити чи не білити: Чорно­білі дерева в ХХІ ст. — дуже суперечлива естетика і сумнівна користь?

  Традиційну весняну побілку дерев наші урядовці назвали радянською практикою. І закликали від цього відмовитися.

   «Обов’язковим елементом благоустрою чомусь залишається побілка з радянського минулого. Як вишенька на торті! — зауважив нещодавно Лев Парцхаладзе, заступник міністра житлово­комунального господарства. — Чорно­білі дерева в ХХІ столітті — дуже суперечлива естетика і сумнівна користь».

  Відтак посадовці в регіонах отримати вказівки — відмовитися від побілки дерев. Житомирські обласні чиновники також тепер радять не застосовувати цю практику. «Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», який включає у себе правила утримання зелених насаджень, забороняється білити вапном декоративні дерева та малі архітектурні форми, — наголосила Тетяна Варема, начальник обласного управління ЖКГ. — Оголошуючи санітарний місячник, ми спираємося на ці законодавчі акти. Вже кілька років наголошуємо органам місцевого самоврядування, що потрібно відходити від такої практики. Адже це — не естетично, це не прикрашає зовнішній вигляд населених пунктів!»

  Водночас науковці­-біологи не настільки однозначні — кажуть, що в цій практиці таки є сенс. «Побілка дерев — це загалом корисна для них процедура, — вважає кандидат сільськогосподарських наук Вадим Пелехатий. — Восени дерева білять гашеним вапном, аби вберегти від шкідників та сонячних опіків. Адже взимку в сонячні дні та вночі температура на поверхні дерева неабияк коливається. Тож вапно захищає кору від цих проблем. Та й сам по собі білий колір вапна відбиває тепло. Зазвичай від опіків та шкідників білиться штамб дерева — ділянка від кореня до перших гілок».

  Весняне біління має більш декоративний характер і мовби освіжає стовбур після зими, — підкреслює фахівець. Втім, білити вапном можна лише дерева, які мають трирічний вік і старші. «Нині у спеціалізованих магазинах дійсно є в продажу різні види фарб для дерев, — говорить Вадим Пелехатий. — Їх також можна використовувати для боротьби зі шкідниками та для запобігання опікам. Але, повторюся, традиція обробляти стовбури вапном теж має право на існування. Адже дає дереву тільки користь, і не містить жодної шкоди».

 Сергій Бовкун, газета "Житомирщина"

 

Последнее изменение Пятница, 04/05/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework