Двері в минуле: чи дбають у Житомирі про старовинну архітектуру? ФОТО

   Старовинні вікна, балкони, двері у будинках з віковою історією — заворожують, дозволяють відчути дух старовини, доторкнутися до минулого, створюють неймовірну атмосферу, є окрасою міста, додають йому особливого шарму, краси, аристократизму.

 

   Дивлячись на всю цю красу, ніби поринаєш у минуле, відчуваєш себе частинкою історії, невід'ємною складовою колишньої епохи, минулого століття. Хтозна, можливо, хтось навіть уявляє себе якимось вельможою, княжною, чи представником якогось знатного роду. Це все гра уяви, прояв фантазії. У кожного виникають різні емоції, думки, складаються різні враження, коли дивишся на красу старовинних будівель, їх елементи, насолоджуєшся красою.

     На фоні всієї цієї поетичної, старовинної атмосфери ми хочемо повернутися до суворої реальності. Зокрема до тієї, яка панує в Житомирі і пов'язана з архітектурою міста. На превеликий жаль, ми бачимо, що багато старовинних будівель з понад віковою історією перебувають в досить занедбаному, недоглянутому стані. А в цьому матеріалі ми хочемо звернути увагу саме на дерев'яні  двері в старих будинках. Старовинні двері — це та річ, яка поступово зникає з архітектурного горизонту нашого міста, оскільки їх в Житомирі дедалі меншає. Дуже цікаво поглянути, в якому стані знаходяться ті, що збереглися. На таку тему та до таких роздумів нас наштовхнув допис житомирянина Олексія Пехоцького у спільноті «Zhitomir trouble»: «Нашел еще одни старинные двери. Их уже очень мало осталось в городе. Хочу сфотографировать хотя бы то, что осталось. Подскажите, где еще кто такие видел?

    Во Львове, на пример, есть интересная доска с фото всех старинных дверей, а у нас их меняют на пластик...», — зазначив автор публікації.

Двері 1

 

    А в своєму коментарі до цього допису користувач Олександр Стефанюк написав:

   «А вот по этой теме скрин. Так что, фотографируйте, пока есть. А еще лучше, реставрируйте, у кого есть такая возможность».

   Тут Варто згадати про одну малоприємну подію, коли одні з таких старих дверей зняли майже в самому центрі міста і замінили на металопластикові. Ось такою була інформація з цього приводу в спільноті Нефайний Житомир у Фейсбук у 2015 році, коли трапилася подія.

   «"Самопоміч" знищує історію нашого міста.

   Наталія Чиж та її партія завчасно стали переможцями в номінації "Рагуль року‒2015".

   Замінити різьблені дерев'яні двері в будинку, якому більше ста років на металопластикові — це порада від мера якогось Зажопінська, яку соромно публічно визнати.

   Мер Сеула чи Боготи, про якого з бордів любить розповідати нам всюдисуща Чиж, до такого б не додумався.

   Так само як і мер Львова Садовий, звідки родом "Самопоміч" і де законодавчо заборонена заміна дерев'яних вікон в історичних будівлях на металопластик. До речі, подальша історія цих дверей невідома...

   Наступним кроком буде зашити цей будинок в сайдинг. Інфа достовірна...».

Двері 2

   Отож, якби там не було, але факт залишається фактом: в Житомирі не належним чином дбають про старовинну архітектуру, старі будівлі, їх фасади та різні елементи. Владним структурам варто більше уваги приділяти цьому питанню, докладати більше зусиль, аби все ж зберегти частинку історії нашого славного Житомира. Оскільки тема дійсно актуальна та важлива, то й піднімаємо ми її на сторінках нашого сайту і продовжуватимемо це робити й надалі.   

Двері 3

Читайте також: Як «оживає» Михайлівська. ФОТОРЕПОРТАЖ

Читайте також: Що об'єднує Львів, Харків та Одесу із Житомиром? ФОТО

Читайте також: Житомирянин сравнил памятник Героям Небесной Сотни с Матрицей. ФОТО

Читайте також: Новенький пам'ятник Героям Небесної Сотні покрився іржею не простоявши й місяць

Читайте також: Купання у фонтані, морозиво та квас: житомиряни рятуються від травневої спеки. ФОТО

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework