Екологи констатують наближення катастрофи через нашестя жуків-короїдів. ВІДЕО

  Комашки ставлять під загрозу соснові ліси по всій Україні. Найбільше постраждали ліси Волині та Житомирщини.

  Природна біологічна зброя знищує соснові ліси України. Масштаби просто вражають, за останні роки ці жуки занапастили сотні тисяч гектарів лісу. Паразити оселяються під корою сосни та «тягнуть» із неї соки і дерево просто всихає. Усе через глобальне потепління, кажуть ентомологи, йдеться в ТСН.

  Українські хвойні ліси буквально помережені жовто-рудими ділянками. Вони різної форми та площі – дерева там наче хтось підсмалив. Серед сосен зелених є цілі острови сосен оголених і засушених.  Атака короїдів така нестримна, що поспіти з пішою ревізією просто нереально. У Хмельницькому лісгоспі мертвих сосен уже тисячі гектарів.

  «Це можна назвати масовим ураженням. Темпи росту цього шкідника, вони не спостерігаються тижнями чи місяцями, ситуація міняється щодня», - каже інженер лісового господарства ДП «Славутський лісгосп» Олександр Веремій.

  Цьогорічна спекотна весна позбавила лісників спокою. Вони просто ошелешені наступом нахабних короїдів, а надто темпами їхнього розмноження. 

  Верхівковий короїд – це маленький жук, розміром не більше трьох міліметрів. Його ловлять у феромонні пастки, але здебільшого для обліку, а не для знищення.

  Позбутися цього жучка можна лише ліквідувавши саме ушкоджене дерево. До того ж зрубувати потрібно не лише уже сухі сосни, але й усю так звану буферну зону  навколо них.

  «Короїди-самці поробили отвори у стовбурі верхівки сосни. І тепер лише питання часу, коли тут з’являться самки і почнеться розмноження. Потому їхні личинки просто з’їдять дерево зсередини, заблокувавши усі водоносні канали», - розповідають лісники.

  Зупинити такий складний внутрішній процес знищення дерева неможливо жодними хімічними засобами. Але вирубувати хворі сосни теж не можна.

  «Сезон тиші – він передбачає те, що з 1 квітня по 15 червня заборона проведення вибіркових санітарних рубок у зв’язку з тим, що йде розмноження в тваринному світі», - розповідає директор Національного природного парку «Мале Полісся» Андрій Сасюк.

  Але у цю саму пору прокидаються та інтенсивно множаться і жуки-короїди. Тому, лісники вважають, якщо терміново не змінити санітарні правила у законі України про тваринний світ, Україна може залишитися  без хвойних лісів. 

 

 

Последнее изменение Пятница, 18/05/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework