Як гості з Житомирщини Луганщиною мандрують. ФОТО

    Гості з Житомирської області, переважно представники децентралізованих громад (ОТГ) та декілька представників громадських організацій прибули та вивчають протягом 15-18 травня досвід луганських та донецьких громад. 

 

    "Гості стали учасниками візиту «ОГЛЯД КРАЩИХ ПРАКТИК СПІВПРАЦІ ВЛАДИ, БІЗНЕСУ ТА ОГС В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ ГРОМАДАМИ СХОДУ УКРАЇНИ», самі захотіли відвідати Луганську та Донецьку області за підтримки Програми розвитку ООН та її напрямку роботи “громадська безпека та соціальна єдність” Програми відновлення та розбудови миру ПРООН", - повідомляє ndo.lg.ua.

     Мета візиту — представлення представникам Житомирської області результатів проектів, спрямованих на місцевий розвиток; ознайомлення учасників візиту з технологіями залучення ресурсів та реалізації проектів розвитку громад й забезпечення сталості їх результатів; ознайомлення з прикладами успішної співпраці організацій громадянського суспільства, бізнесу та місцевої влади у впровадженні таких проектів. Налагодження партнерства між трьома областями за принципами соціальної єдності та примирення, безпеки, Верховенства права в умовах складної ситуації на сході України.

      Маршрут для госте був не легкий та насичений різноманітними зустрічами та дискусіями.

      15 травня.

       По прибуттю встигли відвідати кластер глиняних виробників в м. Слов’янськ.

    Відвідали місто Кремінна, де представники міської влади презентували свою роботу, показали місто та деякі результати роботи за різними проектами (альтанку, зони відпочинку, електронні стенди, освітлення, водонасосну станцію, що запраювало за підтримки ПРООН та інших донорів). Місцеві спікери наголосили на тому, що тепер влада та громадськість зосереджується на питаннях безпеки та Верховенства права, бажають покращити безпечний рух трансупорту у місті та зробити підвищені пішохідні перехіди для людей, як на Івано-Франківщині та в Європі. Треба зазначити, що місцеві лідери не тільки покладають надію щодо допомоги з боку ПРООН та інших міжнародних організацій, але й багато чого роблять й самі. Так, заправаджено та діє Конкурс проектів місцевих громадських організацій, підписано Угоду Мерів, постійно розробляються проекти на ДФРР та все найкраще (за підсумками візитів по обміну досвідом в інші регіони України та інших держав) керівництво місто намагається застосувати в своїх проектах розвитку. Андрій Симонов – голова ГО “Кремінська бізнес-асоціація”, розповів гостям про плани щодо розвитку туристичної інфраструктури, провів екскурсію до туристичного табору КП “Лісова Поляна”, розповів загалом про проблеми та преспективи розвитку туристичної сфери в місті Кремінна та Кремінському районі вцілому. Слід зазначити, що Кремінський район характеризується демократичним управлінням та залученням самого великого в Луганській області серед інших громад об’єму коштів міжнародної технічної допомоги.

     16 травня.

    Поїхали до села Коломийчиха Сватівського району – приклад початку роботи ПРООН у 2008 році в напрямку активізації та мобілізації ресурсів для розвитку громади. За наступні роки відновлюється сільський водопровід, голова ГО “Джерело” – Надія Чуніхіна, молода активни людина обирається на посаду голови сільради, громада розробляє та реалізує сільську стратегію, застосовую проектний підхід до реалізації різноманітних ініціатив, покращує життя населення в громаді та районі вцілому. З’являється відремонтована школа, дитячі та молодіжні майданчики, відновлюється аварійна будівля Будинку культури, сільський ЦНАП та починається робота з іншими міжнародними організаціями: МОМ, ЮНІСЕФ та ін.

   Людмила Миколаївна Кобзєва – начальник управляння економіки Сватівської райдержадміністрації, керівник районного ресурсного центру ПРООН, презентувала весь довгий та поступовий шлях до розвитку, до успіху, разом та за бажанням та підтримкою місцевих жителей, що протягом 10 років (2008-20018 роки) в Коломийчихі побудували краще життя. Як було зазначено, у 2008 року Сватівський район став учасником проекту Європейського союзу програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» (МРГ) та інших напрямків роботи ПРООН. Всього завдяки ПРООН було реалізовано 16 мікро-проектів на суму майже 3 млн 500 тисяч гривень, з них 300 тисяч гривень були зібрані мешканцями громад.

Lugansk 2

     З обіду переїхали до міста Старобільск, після зустріч в Сватівському районі. Та вже там відвідали Луганський Національний університет імені Тараса Шавченко, де Ірина Мигович – його активний педагог та громадський діяч розповіла про поточні проекти розвитку, трошки історії Старобільська, як міста “Старгорода” та про те, що робиться для покращення життя й громади й внутрішньо переміщених осіб, яких дуже багато опинолись у скаладних умовах та переїхало до Старобільська за останні чотири роки. Ірина Мигович розповіла також про ГО «Агенція освітніх ініціатив», гостей провела кампусом університету, розповіли про історію закладу від часів заснування і до евакуації в місто Старобільськ, показала основні об’єкти, що було побудовано чи відремонтовано завдяки співпраці університету та громадських організацій при ВНЗ з міжнародними організаціями (нова автономна система опалення, відремонтовані гуртожитки, музей університету тощо). Ірина Мигович розповіла про роботу ГО «Агенція освітніх ініціатив» з молоддю міста Старобільськ, про організовані протягом останнього року тренінги та активності культурно-розважального характеру, більшість з яких стала можливою завдяки співпраці з ПРООН. Велику зацікавленість гостей також викликав інформаційно-ресурсний центр «Window on America», який вже другий рік поспіль працює на базі ЛНУ імені Тараса Шевченка і надає широке коло послуг інформаційно-консультативного характеру для представників громад Луганщини.

Lugansk 3

     Вже увечорі гостей чекали в Новоайдарському районі. Тут відвідали Меморіал загиблим у 2014 році, потоім музей та аутентичну колекцію костюмів жителів цього краю в місцевому краєзнавчему музеї (смт. Новоайдар) та провели жваву дискусію із керівницством Новоайдарської районної державної адміністрації. Завдяки координатору від району – Олені Кизиловій, яка більш ніж 10 років підтримує координацію взаємодії з ПРООН та іншими міжнародними структурами в районі, гості зрозуміли важливіть такої діяльності та необхідності підтримки роботи районних ресурсних центрів розвитку громад та їх координаторів  - в особі пані Олени.

     17 травня.

Lugansk 4

     Гості відвідали Будинок ООН, зустрілись з представниками різноманітних організацій, що працюють під паросолькою ООН на Сході України, зокрема WHO, UNFA та MOM. Поспілкувались більш детально з різними працівниками та експертами Програми розвитку ООН та ознайомились з її окремою Програмою відновлення та розбудови миру, що працює на Сході за трьома напрямками роботи: соціально економічне відновлення, підтримка децентралізації та громадська безпека і соціальна єдність. Гості були в захваті від останних спільних напрацювань громадськості, обласної влади та громад на покращенням стратегічних комунікацій в області та посиленням позитивного іміджу Луганської області. Із задоволенням продивились “Віртуальну реальність” у спеціальному присторії щоб зрозуміти красоти сходу України та через спеціальні відеосюжете тепер пізнали як виглядають бабаки, воронці та красоти кінярства на Луганщині. Було багато теплих слів від гостей на адресу працівників ПРООН, які представляють команду різних областей України.

Lugansk 5

    Гостям також представили (Борис Червоний) Луганське Агентство регіонального розвитку (АРР), на яке й влада й громадськість й бізнес й міжнародні організації покладають багато надій, як на інституцію-імплементатора обласної Стратегії розвитку 2020 та помічника місцевим громадам в адмініструванні великих проектів та створенню дієвих місцевих стратегій та програм. Доречі, до створення якого багато зусиль поклала та стала одним із співзасновником ГО «Агентсво стійкого розвитку Луганського регіону», що практично вмовила керівництво Луганської обласної державної адміністрації створити нового формату спільну неприбуткову установу.

Lugansk 6

   Після зустріч в ПРООН, поїхали до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, щоб ознайомитись з його життям, у тому числі й як ВУЗа-переселенця. Активісти ВУЗа (Руслан Галгаш) розповіли про основні ініціативи та заходи, які були проведені у 2016-2017 роках спільно з університетом та ГО «Фундація „Простір“ (яка створена студентами, співробітниками і випускниками СНУ ім. В. Даля). Про роботу Ресурсного центру сталого розвитку (Інна Семененко), створеного за підтримки ПРООН. Дізнались про заходи, спрямовані на активізацію молоді в регіоні, підвищення соціальної згуртованості та примирення в регіоні (особливо між місцевим населенням та ВПО, а також окремими групами населення і особами), просування цілей сталого розвитку та посилення співпраці між університетом, владою, бізнесом, міжнародними організаціями, громадськістю. 

Lugansk 7

   Серед таких заходів різні зустрічі, круглі столи, конференції, форуми, семінари, тренінги, святкування Днів Європи, Дня Миру, робота Дебатного клубу, робота зі школярами, воркшопи з енергозбереження, конкурси і багато іншого. Андрій Жидков розповів про основні проблеми з енергозбереженням у Луганській області та показав власноручно створені моделі з енергозбереження, які він демонструє школярам, студентам, іншим зацікавленим особам та на наочних прикладах розповідає, як економити ресурси вдома. Пройшлися тропами університетського парку, де завдяки підтримки ПРООН та інших проектів були нарисований мурал „Атом“ на стіні університету, встановлені Павільйон примирення (де проходять різні зустрічі та заходи), велопарковки, пандуси, лавочки, висаджені дерева, кущі, квіти. Андрій Жидков показав також „велосипед любові“ – одну з нещодавніх робіт Олександра Моісеєнка – місцевого активіста і умільця, встановленого біля університетського корпусу.

Lugansk 8

   Цього ж дня 17 травня гості відправились до Донецької області, щоб відвідати місто Краматорськ, де відбудуться зустрічі в креативному просторі FreeUA (грантоотримувачі ПРООН), в молодіжному просторі Вільна Хата, зустрілись з громадськими активістами в центрі «Старе Місто» та Парку Бернадського, в Донецькій облдержадміністрації, ГИК-бункер, Центру розвитку місцевого самоврядування QuartSoft, молодіжному простірі Халва .

    Ще 18 травня гості відвідають знамениту Лиманську ОТГ та познайомитись з креативними громадськими діячами села Крива Лука — мнаймальовничого містечка громади, але що було в окупації та зараз знаходиться в стадіх розмінування. Як звісно, до цього маленького села, не зважаючі на всі страшні події, переїхали переселенці з м. Донецьк (Яна Синиця та інші), які стали головної інвестицією та рушийною силою по активізаіцї розввитку села.

   Нагадуємо, що підтримка візиту на територіях Донецької та Луганської областей здійснюється ПРООН завдяки донорам — Європейського Союзу, Уряду Швеції та Швейцарської Конфедерації, Королівства Нідерландів.

Джерело: ndo.lg.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework