Націоналісти встановили пам'ятник невідомим воїнам УПА під Новоград-Волинським. ФОТО

     У п'ятницю, 18 травня,  в межах проекту «Пам’ять Нації» відбулось встановлення та відкриття пам’ятного хреста у селі Кам’янка Житомирської області.

 

   Аби увіковічнити пам’ять учасників боротьби за незалежну Україну в 20 столітті, воїнів УПА, які загинули на території району, Новоград-Волинська Ініціативна група Національного Корпусу та осередок Братства ОУН-УПА провели величезний об’єм роботи з архівними документами, опитували місцеве населення, яке було свідками тих подій або чули розповіді своїх старших родичів. Сьогодні ж Національний Корпус спільно з Братством встановили пам’ятний хрест, на відкритті були присутні місцеві жителі та представники сільської ради.

  Згідно архівних даних та свідчень тогочасних мешканців села, які збереглися у пам’яті нащадків, в 1943 році біля села Жолобне, Ярунського району (нині Новоград-Волинського) відбувся бій підрозділу Української Повстанської Армії з (ймовірно) німецькими анти партизанськими підрозділами, під час якого загинуло 9 повстанців. Історики стверджують, що достеменно невідомо був це напад більшовиків чи німців, адже група була одягнена в цивільний одяг. Бій тривав близько години. Так як «гордієнківці» (під керівництвом Гордія Вротновського) не очікували атаки, були розташовані у чистому полі і з тилу ворогу підійшла підмога, повстанці зазнали втрат як убитими, так і пораненими.

   До сьогодні на місці поховання воїнів УПА не було жодного пам’ятного знаку чи бодай могили. Радянська влада та її наступники робили все можливе, аби стерти та знищити будь-яку пам’ять про мужніх воїнів за Українську Державність. Однак, націоналісти крок за крок відновлюватимуть пам’ять про героїчне минуле українців, аби підростаючі покоління зростали з правильними героями. Пам’ятаймо!

  Нагадаємо, що 17 травня 2018 року за ініціативи депутатів Студеницького старостинського округу  Глибочицької об’єднаної територіальної громади та за підтримки приватних підприємців Юрія Руденка та Сергія Защіпася, Наталії Корзун та Олександра Ващенка у с. Студениця Коростишівського району на фасаді приміщення загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. відкрито меморіальну дошку загиблому учаснику АТО, колишньому учню цієї школи Олексію Євдощуку.

Nacionalisty 1

Nacionalisty 2
Nacionalisty 4
Nacionalisty 5

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework