Виконавчий комітет знову порушив закон?

  З 10 червня 860 багатоквартирних будинків міста Житомира перейдуть з управління комунальних ЖЕКів приватним компаніям.

 

  Ознайомившись із чинним законодавством та нормативно-правовими актами, попередньо можна стверджувати, що рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради про призначення керуючих компаній суперечить законодавству. Навіть якщо в будинку не створено ОСББ або ЖБК, мешканці все одно є співвласниками будинку. До 10.12.2018 діє перехідний період для визначення кожним будинком управителя. Ніхто, крім зборів співвласників, не може делегувати повноваження органам місцевого самоврядування (далі – ОМС) обрати для будинку управителя. Будь-які інші проведені конкурси фактично є незаконними, якщо не було рішення загальних зборів співвласників.

  Підстав сплачувати за такі послуги немає, навіть якщо вони надаються. Вартість послуг з управління визначається виключно кошторисом, який є складовою договору, і обо’язково має містити детальний розрахунок витрат на утримання кожного конкретного будинку. Зміст суми винагороди управителя може бути не розкритим детально, але має бути зрозуміло та відомо, які витрати там знаходяться. Договір має підписувати уповноважена особа, яка обрана загальними зборами. Повноваження цієї особи закінчуються в момент підписання договору. Якщо договір підписаний представниками ОМС без рішення загальних зборів співвласників про делегування повноважень ОМС на обрання управителя, такий договір можливо вважати недійсним. Якщо компанія-управитель не буде отримувати кошти за надані послуги – це виключно її бізнес-ризики.

  Виконавчий комітет своїм рішенням про призначення управляючих компаній для 860 багатоповерхових будинків зробив, це не маючи відповідних повноважень. Співвласники будинків не надавали органам місцевого самоврядування ані права визначати управлінців, ані права підписувати з ними договори. Якщо депутати міської ради на черговій сесії не скасують рішення виконкому про призначення управлінських компаній, не залишиться іншого шляху, як оскаржувати це рішення у судовому порядку. Управителя для будинку мають обирати мешканці будинку, а не чиновники.

Микола Череднік

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework