Чи знали Ви, що… або Знову про єврейський Райгородок

  Окрім Бердичева, потужна єврейська громада існувала також у сусідньому з містом селі Райгородок нині Бердичівського району.

 

  Так, згідно перепису населення Російської імперії 1897 року у Райгородку, який на той час входив до складу Волинської губернії, проживало 2058 жителів, з яких 946 відносили себе до осіб іудейського віросповідання (фактично – євреїв за національністю). Це загалом 45,9% від загальної кількості усіх жителів села. Майже половина! Але враховуючи той факт, що перепис 1897 року розділяв жителів Російської імперії не за національністю, а за віросповіданням, значна кількість євреїв могла вказати своє вірою православ’я (так звані вихрести), уникаючи обмежень смуги осілості.

  У Райгородку діяв кагал – правління єврейської громади, що було посередником між нею і владою. Існувало також єврейське кладовище, де проводили поховання місцевих євреїв (але більш заможні воліли бути похованими на бердичівському єврейському кладовищі).

  Нині практично ніщо не нагадує про те, що в Райгородку колись була єврейська громада – зникли і синагога, і єврейське кладовище. Залишились лише місцеві топоніми, одним із яких є Містечко – район компактного проживання євреїв у цьому селі.

Джерело: berdychiv.in.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework