Чому підозрювані у вчиненні вбивств та розбоїв не під вартою або скільки коштує вседозволеність в області

  Упродовж останніх років в області у результаті як об’єктивних, так і низки суб’єктивних факторів склалась ситуація, коли особи, підозрювані у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, мають можливість уникнути тримання під вартою на період досудового (а часто і судового) розслідування через недосконалість законодавства.  

   Упродовж 2017-2018 років таким чином уникло тримання під вартою 8 підозрюваних у вбивствах, чиї міри запобіжного заходу обирались лише Житомирським районним судом. І ці люди не стали на шлях виправлення, як свідчать факти їх повторного затримання поліцією під час вчинення нових кримінальних діянь.

  Так, наприкінці травня на етапі початку судового розгляду було звільнено з-під варти (обрано домашній арешт) підозрюваному  у вбивстві  48-річного жителя Черняхова. У матеріалах цієї справи є заяви свідків, які, побоюючись подальшої помсти підозрюваного, навіть відмовилися від проведення одночасного допиту з ним. Тепер чоловік, якого обвинувачують у завданні понад десятка ножових поранень своєму товаришеві, повернувся у селище, де і відбувались фатальні події.

48-річний житомирянин провів у місцях позбавлення волі понад 20 років. У березні 2017 року його затримали поліцейські за підозрою у вчиненні вбивства жителя обласного центру. Тоді судом для чоловіка було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак за два місяці винесено інше рішення – про домашній арешт. Проте уже за півтора місяці потому поліцейські затримують чоловіка під час крадіжки з магазину у Чуднівському районі. І знову – обирається запобіжний захід – домашній арешт.

  У квітні 2015 з особливою зухвалістю і цинізмом було вбито 32-річного житомирянина. Його понівечене тіло (підірване гранатою) знайшли у лісосмузі поблизу с. Березівки Житомирського району. Розкрити цей злочин вдалося завдяки кількамісячній наполегливій і кропіткій роботі оперативників, слідчих, експертів, адже, як з’ясувалось, обвинувачені і загиблий були знайомі ледве 4-5 годин і фактично жодні обставини їх між собою не пов’язували, крім випадкової зустрічі у кафе. Під час затримання у столиці підозрювані намагались застосувати щодо поліцейських гранату. Оперативникам вдалося залишитися неушкодженими лише завдяки  професійній підготовці та миттєвій реакції.  Нині у цій справі триває судовий розгляд, але обвинувачені, звільнені з-під варти і впевнені у власній безкарності,  не соромляться навіть під час судових засідань висловлювати погрози та приниження слідчій та стороні обвинувачення.
 
  Така тенденція, що намітилась упродовж кількох  останніх років, нівелює роботу багатьох підрозділів із забезпечення правопорядку та протидії злочинності, створюючи передумови  до незаконного впливу на потерпілих, свідків, інших підозрюваних та учасників кримінального процесу.

  Як ще в одному випадку, пов’язаному із вбивством жителя Житомирського району, що сталося у грудні 2016 року. Над розкриттям цього злочину, що був ретельно замаскований під природню смерть, оперативники та слідчі працювали упродовж півроку, допоки вдалося зібрати докази причетності до нього одного із знайомців загиблого. Чоловіка після оголошення підозри у вчиненні умисного вбивства теж було взято під варту, однак згодом змінено запобіжний захід на непов’язаний із обмеженням волі. Під час судового розгляду частина учасників  провадження припинили давати викривальні покази щодо обставин убивства через тиск зі сторони обвинуваченого.

  Серед причин зміни або необрання запобіжних заходів, окрім передбачених законодавством норм, як показала практика, можуть бути:
-    неможливість зібрати трійку суддів;
-    перенесення судового засідання на пізніший термін, при цьому неприйняття рішення про продовження (у разі закінчення строку) тримання під вартою підозрюваного/обвинуваченого;
-    призначення розгляду подання про обрання міри запобіжного заходу на крайній термін, коли строк затримання (відповідно ст. 208 КПК) закінчився та низка інших «прийомів».

  Подібні ситуації змушують слідчих удосконалювати власні методи роботи та якість досудового розслідування, аби не залишити жодних підстав для прийняття рішень, за якими підозрювані у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів отримують можливість впливати на інших учасників кримінального провадження або й взагалі переховуватись від органів досудового розслідування.

  А вседозволеність коштує нашої з вами безпеки…

Відділ комунікації поліції  Житомирської області

 

Последнее изменение Среда, 13/06/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework