На Житомирщині розпочався сезон чорниці

  Ліси Житомирщини почали рясніти чорницями. Ця ягода здавна вважається лікарською та цілющою, окрім користі вітаміну А для зору, вона стимулює роботу мозку та є сильним природним антибіотиком.

 

  Найбільший врожай чорниць був зафіксований на Житомирщині у 2016 році. Тоді й було вирішено збільшити ліміти збору цих ягід у промислових масштабах з 4 200 тон до 7 200. За 1 кг зібраної чорниці підприємці сплачують 0,70 грн. рентної плати до місцевого бюджету. Для власних потреб громадяни можуть збирати дикорослі гриби та ягоди (лікарську рослину) безкоштовно.

  Чорниця полюбляє кислі ґрунти та хвойні ліси. Ареал її поширення доволі широкий, однак, у частині північних лісів області (досі заборонено) збір ягоди через радіоактивне забруднення не рекомендується.

  Цікаво дослідили властивості «чорної королеви лісів» американські вчені, які встановили, що чорниця повинна обов’язково бути присутньою у раціоні тих, хто прагне зберегти молодість. Виявляється, насичений чорницею раціон ефективний проти таких симптомів старіння людини, як порушення координації рухів, порушення зору, втрата м’язової сили і навіть втрата пам’яті.

  Чорниця гарний медонос, під час її цвітіння сильна бджолина родина може зібрати до 2,5 кг меду. Чорниця належить до рослин з більш-менш стабільною врожайністю. Зовсім неврожайні роки трапляються раз за 5-7 років.

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework