Про «Криницю Совісті» у Великій Цвілі: Із 155 репресованих повернулися лише двоє

  ...Село Велика Цвіля, що на Ємільчинщині. 30­ті роки. Із 155 репресованих повернулися лише двоє. 500 вдів, сиріт і напівсиріт лишилося без чоловіків і батьків.

 

  30 років тому, 10 червня, у Великій Цвілі школа відкривала пам’ятник жертвам репресій. У сльозах квіти до пам’ятника поклали вдови загиблих і учні школи. Пам’ятник був простеньким і назвали його «Криницею совісті». Незабаром українські документалісти на чолі з Аркадієм Музичуком створили фільм «Криниця вдовиних сліз», котрий показали не тільки в СРСР, а й у Канаді, США. Спроби надати «Криниці» статусу хоч би пам’ятного знаку при радянській владі закінчилися для мене мало не психлікарнею, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua

  І ось через 30 років я звернувся до управління культури та туризму облдержадміністрації з подібним проханням. Якщо коротко, то відповідь була дивною і «суперсучасною»: «Криниця совісті» — «не автентична», не відповідає вимогам архітектурного будівництва.

  Не судитиму сильно житомирських чиновників від культури, професіоналам, кажуть, видніше. Проте коротка пам’ять про минуле може привести нас до небезпечного забуття.

Микола Жилюк

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework