Житомирський музей космонавтики презентує експонати на міжнародній виставці у Литві. ФОТО

   Про це повідомляється на сторінці закладу у Фейсбук.

   Зауважимо, що це друга міжнародна виставка з фондів цього Житомирського музею космонавтики ім. С.П. Корольова почала працювати у Литовському музеї етнокосмології. 

   Цього разу на виставці представлені найбільш вражаючі експонати, які наочно репрезентують історію польотів на Місяць, Венеру та історію програми використання багаторазового орбітального космічного корабля «Буран». 
   1958р. був роком початку програми польотів на Місяць. Проте, дістатися поверхні нашого природного супутника вдалося не одразу. Сімнадцять спроб запуску міжпланетних автоматичних станцій у період між 1958 та 1976р.завершилися невдачею. На виставці представлені макети станцій «Луна -1» та «Луна -9», які стали поворотними віхами в історії дослідження космосу. Після трьох невдалих спроб станція    «Луна-1» вперше досягла другої космічної швидкості, подолала тяжіння Землі, проте, Місяця станція так і не дісталася, а стала першим в світі штучним супутником Сонця. «Луна-9» вперше здійснила м’яку посадку на Місяці та вперше передала на Землю телепанорами місячної поверхні. 
   Такою ж непростою була і історія польотів до Венери. Жорсткі умови на Венері, а також початкова недостатність достовірної інформації про такі параметри, як температура та тиск, сильно ускладнювали процес дослідження планети. Спускні апарати перших серій навіть мали запас плавучості. На виставці представлено макет спускного апарату міжпланетної автоматичної станції «Венера-7», який вперше в історії людства здійснив посадку на найзагадковішу планету та передав дані відносно тиску та температури на поверхні Венери. Ці показники складали відповідно 90 ±15 атмосфер та 475 ±20 °C.
   Спільною для України та Литви стала програма «Буран». Адже і перший астронавт незалежної України Леонід Каденюк і литовський космонавт-випробувач Рімантас Станкявічус, до речі, обидва випускники Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, пройшли підготовку саме за цією програмою.
   Виставка стала наступним кроком у реалізації довгострокової стратегії культурного співробітництва у рамках угоди партнерства між Литвою та Україною. В урочистій церемонії її відкриття від України взяли участь заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук та заступник директора Музею космонавтики ім. С.П. Корольова Вікторія Четвертак. Багаторазово звучала думка про те, що такі події сприяють зміцненню дружніх та партнерських зв’язків обох країн та популяризації музеїв-учасників проекту у світі.

musey 2

musey 2

musey 2

musey 2

musey 2

musey 2

musey 2

musey 2

 За матеріалами Житомирського музею

космонавтики ім. С.П. Корольова у Фейсбук

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework