×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Рятувальники Житомирщини в зоні АТО: Головне повернутись додому живим…

У той час, коли держава, знекровлена та виснажена протистоянням із зовнішнім ворогом, усіма можливими способами веде боротьбу з прихованим ворогом за участі військових, нацгвардійців, мобілізованих та простих добровольців, не залишилась осторонь цих подій та робить свій вагомий внесок у загальну перемогу нашого народу і Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

З травня 2014 року Спеціальний авіаційний загін ДСНС України здійснює цілодобове чергування та проводить авіаційні роботи з пошуку та рятування людей, а з липня піротехнічні підрозділи ДСНС України розміновують небезпечні ділянки місцевості, будівлі та споруди на території населених пунктів Донецької та Луганської областей. Нині за участю аварійно-рятувальних підрозділів ДСНС проводяться відновлювальні роботи на об’єктах та системах життєзабезпечення населення у містах Слов’янськ і Сватове, які зазнали руйнувань і пошкоджень під час антитерористичної операції.

n2111141645

Впоратися з найсильнішими емоційними реакціями допомагають психологи ДСНС України.

Людина, опинившись у складній життєвій ситуації, переживає сильне емоційне потрясіння, адже її звичне «нормальне» життя миттєво змінилося. Саме тому так важливо її підтримати. У липні до звільненого від терористів міста Слов’янськ Донецької області прибула група з 26 психологів ДСНС України, до складу якої увійшов і психолог Управління ДСНС у Житомирській області капітан служби цивільного захисту Олександр Архіпов. Одразу після звільнення від терористів Слов’янська він брав безпосередню участь у наданні психологічної допомоги та реабілітації мешканців на той час напівзруйнованого міста.

Окрім психологічної допомоги, Олександр активно долучався до робіт із забезпеченням гуманітарною допомогою та медикаментами тих, хто цього потребував. Збирав заяви від громадян щодо поновлення у їх помешканнях електро- та водопостачання. Були і випадки, коли у дворі траплялися міни, що не вибухнули. А таких знахідок там чимало! Тож довелося терміново викликати піротехніків для їх знешкодження та організовувати безпеку мирних жителів.

n2111141645 1

Не зважаючи ні на що, вони продовжували виконувати свій обов’язок.

Напередодні Дня Незалежності України з нелегкого відрядження додому повернулися піротехніки Управління ДСНС Житомирщини, які майже місяць виконували завдання у м. Слов'янську із розмінування місцевої теплоелектростанції.

Кожного дня тяжко працювали понад 8 годин. Необхідно було уважно обстежувати кожен клаптик території ТЕС, не пропустити жодного підозрілого предмета. Більшість небезпечних знахідок раніше знешкоджувати не доводилось, тому вчились деяким прийомам безпосередньо на місці. Знаходили переважно елементи касетних сучасних боєприпасів реактивних установок залпового вогню 9К57 «Ураган», 9К51 «Град», а також мінометні міни із самохідної артилерійської установки 2С9 «Нона». Зведеним загоном упродовж 30 днів було знищено близько 200 боєприпасів. І це лише на території ТЕС.

n2111141645 2

Керівник групи піротехнічних робіт підполковник служби цивільного захисту Денис Ситник згадує, що до такого відрядження його підлеглі були готові ще від початку сумнозвісних подій на території АР Крим. Після того, як українські силовики почали звільняти міста на території Донецької та Луганської областей, необхідно було виконувати роботи з відновлення там життєдіяльності інфраструктури та стратегічно важливих об'єктів господарювання.

Роботи було чимало і вистачало на фахівців різноманітних галузей. І усе це на фоні цілковитого безладу, зачинених магазинів, адмінбудівель, навчальних закладів тощо. Інколи десь зовсім поруч лунали черги пострілів автоматичної зброї, вибухи гармат та мінометів. Ставлення нечисленного місцевого населення було переважно ворожим. Моторошно було навіть думати про те, що будь-якої миті хтось може кинути у вікно гранату чи щось подібне. Та свою тривогу кожен із рятувальників-саперів тримав у собі. Телефонуючи додому своїм близьким та рідним – ні слова про небезпеку.

n2111141645 3

Ти головне повертайся додому живим…

У вересні до роботи Зведеного загону ДСНС у м. Краматорськ Донецької області був задіяний екіпаж екскаватора ЕОВ-4421 у складі двох рятувальників з Житомирщини – старшого механіка-водія прапорщика служби цивільного захисту Віктора Конопліцького та водія-екскаваторника молодшого сержанта служби цивільного захисту Романа Мулика.

n2111141645 4

Одного разу хлопцям судилося натрапити на підступну засідку терористів. Рухаючись у військовій колоні з місця виконання аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт, вони потрапили під обстріл. Після страшного бою військовики були змушені відступити, перегрупуватися та повертатися до табору іншим шляхом. Якраз тоді і з'ясувалося, що зник наш земляк Віктор Конопліцький. Тривалий час пошуки його серед живих та загиблих не давали ніякого результату. І тільки в середині жовтня надійшла підтверджена інформація про те, що наш колега, батько двох малолітніх дітей поранений та знаходиться у полоні терористів - у будівлі колишнього управління СБУ в м. Донецьк.Управління ДСНС Житомирщини спільно з обласною владою, зацікавленими правоохоронними органами роблять усе можливе, аби якнайшвидше звільнити Віктора з полону та допомогти його родині пережити важкі часи.

Сумний підсумок сьогодення: за період антитерористичної операції в районах її проведення під час виконання службових обов’язків отримали поранення 23 та загинули 14 рятувальників ДСНС України...

n2111141645 5

Успішна робота багато у чому залежала від злагодженості колективу.

Упродовж вересня-жовтня надзвичайно відповідальну місію довелося виконувати заступнику начальника Управління ДСНС України у Житомирській області полковнику служби цивільного захисту Олегу Держанівському та начальнику відділу організації заходів цивільного захисту підполковнику служби цивільного захисту Дмитру Гаврилюку, які безпосередньо очолювали Зведений загін ДСНС України у складі Штабу антитерористичної операції у м. Краматорськ Донецької області.

«Доводилося працювати у різних куточках Донецької та Луганської областей, оцінювати характер та обсяги робіт, приймати важливі рішення та реалізовувати їх разом із підлеглим особовим складом. Але важливо відмітити, що за цей період не було допущено поранень та загибелі серед особового складу органів і підрозділів ДСНС України, збережено техніку та оснащення», - згадує Олег Держанівський.

n2111141645 6

Наші колеги виконували завдання у надзвичайно складних умовах, наближених до бойових. Це і інженерно-технічне облаштування оборонних рубежів держави, фортифікаційних споруд для укриття особового складу, техніки і озброєння військових формувань; розмінування небезпечних ділянок місцевості, будівель і споруд тощо.

«Весь особовий склад Зведеного загону ДСНС України – це представники дев'яти регіонів нашої держави, і не зважаючи на усі побутові складнощі, моральну та психологічну важкість і втому, всі були надзвичайно згуртовані та об'єднані єдиним духом і мужнім характером. У вчинках та бесідах панувало «братерство» та «партнерство», відчуття «міцного, надійного плеча» людини, яку фактично ледве знаєш, але якій абсолютно довіряєш», - ділиться своїми враженнями Дмитро Гаврилюк

n2111141645 7

Враховуючи той факт, що майже 24 години на добу доводилось працювати в напруженій ситуації, наші рятувальники не забували і про моральний дух підлеглих. Чого тільки вартує пиріг, зроблений для іменинника із простого батону та банки згущеного молока??? Проте, мабуть, ці незабутні хвилини запам’ятаються йому на все життя і такого солодкого сюрпризу він не скуштує більше ніде і ніколи.

«Саме тут ми знайшли багато справжніх друзів, не товаришів. Сподіваюсь, звичайно, на швидке вирішення цього непотрібного ні для кого конфлікту та мрію зустріти нових друзів по ротації не на війні, а під час навчань у мирній Україні», - підсумовує Олег Держанівський .

n2111141645 8

Рятувальники завжди з честю виконували, виконують і надалі робитимуть свою благородну справу із захисту життя та здоров'я людей, навіть і на тимчасово окупованих територіях в умовах небезпеки. Кожен із них розуміє, що піддає ризику власне життя. Тільки за перипетіями долі потерпілих, коли відлік часу на порятунок інколи йде навіть на секунди, думати про це ніколи. Вони працюють за покликом серця і душі, і воліють, щоб так робив кожен свідомий українець!

Звичайно, роки минають, з часом загоюються рани, проте подумки ми завжди з болем будемо згадувати увесь той жах, який відбувається на Сході України. Серед людей, які в такий непростий час стояли на «передовій», безперечно будуть і наші Житомирські рятувальники...

n2111141645 9

n2111141645 10

n2111141645 11

n2111141645 12

Дмитро Гаврилюк, Юлія Гніденко У ДСНС у Житомирській області

Інформаційне агенство "Всі Новини"

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework