Карантинні організми Житомирщини

  Літо - прекрасна пора для відпочинку на природі і щоб випадково не потрапити на лікарняне ліжко потрібно бути пильними та обережними.

 

  Дехто просто любить прогулюватись околицями міста, в парку, в лісі, а дехто відпочиває просто від того, що доглядає за рослинами.Проте як мало ми знаємо про потенційну небезпеку, яку приховують рослини і хто б міг подумати, навіть метелики.Всі звикли до таких неприємних моментів літа як укуси комах, кліщів, сонячні та теплові удари.Та небезпека може підстерігати просто під час звичайної прогулянки, адже деякі рослини можуть спричиняти надзвичайно сильні алергічні реакції, а інколи навіть смерть.

Американський білий метелик

  Виявлено у 20 областях України. Американський білий метелик  пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд.

  За зовнішніми ознаками метелик білосніжний, іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Літає у вечірні години. Ознаки гусениці: від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені, на спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків; голова блискуча чорна.  В кінці 5-го віку гусениці  залишають гніздо і розповзаються по всьому дереву,  а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя.Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної  шкоди рослинам -  повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. І хоча, він не є небезпечним для здоров'я людини, проте шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві  здатні повністю його знищити.

ok21061804 1

ok21061804 2

Амброзія полинолиста

  В Україні амброзія полинолиста розповсюджена в 19 областях. Засмічує всі польові культури, зустрічається на городах, в садах, виноградниках, полезахисних лісових насадженнях, на лугах і пасовищах. Амброзія полинолиста поширюється на узбіччях  ґрунтових  доріг, на берегах річок і ставків та на пустирях і інших необроблюваних землях.Зовні нагадує полинь звичайну висотою до 2-2,5 метрів.

  Амброзія знижує та засмічує врожайність сільськогосподарських культур, погіршує якість кормів, знижує продуктивність пасовищ і негативно впливу на здоров’я людей. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується.Крім того амброзія є сильним алергеном, викликаючи у населення алергічне захворювання – «сінну лихоманку». 

ok21061804 3

Борщівник Сосновського

  В останні роки на території України поширився бур’ян, так званий борщівник Сосновського. Росте він обабіч річок, доріг, лісів та полів, а тепер поступово перебирається і на поля та дачні ділянки. Борщовик — отруйна рослина висотою до двох метрів, цвіте в кінці червня або на початку липня.

  Отруйні види борщівника є реальною загрозою здоров’ю, а часом і життю людини. Небезпека представляє не тільки сік рослини, але і його пилок, аромат і навіть роса.Сік борщівника, потрапляючи на шкіру, завдяки речовинам в своєму складі, підвищує її чутливість до ультрафіолетового випромінювання. І як наслідок протягом дуже короткого проміжку часу можна отримати важкий сонячний опік з численними пухирями аж до III ступеня. Спостерігалися випадки летального результату у дітей з численними опіками.

  Вдихання пилку борщівника або ефірних масел здатне значно нашкодити дихальній системі і навіть привести до летального результату. Наслідками такого токсичного впливу є: розпухання гортані і задуху. Ознаками отруєння борщівником є такі симптоми: головний біль, запаморочення, нудота, блювота, підвищення температури тіла до 40°С.

ok21061804 4

ok21061804 5

Повитиці

  В Україні нараховується 14 видів повитиць. На території Житомирської області виявлено один вид – повитицю польову.В основному це однорічні рослини, що не мають ні коренів, ні справжніх листків. Живуть переважно за рахунок інших рослин-живителів, розмножуються насінням та вегетативним шляхом. Паразитують повитиці на 630 видах рослин, не рідко спричиняють їм повну загибель.

  Багато повитиць отруйні для тварин. Ростуть в основному на пухких ґрунтах, найбільш інтенсивно в травні-червні. 

ok21061804 6

Рак картоплі

  Небезпечне захворювання, що завдає значних втрат врожаю бульб, погіршує їх товарні та смакові якості. В Україні цю хворобу вперше виявлено у 1935 р., а нині вона зафіксована в 14 областях України в т.ч. і на Житомирщині.

  При уражені картоплі раком утворюються нарости на бульбах, столонах, кореневій шийці, а за значного розвитку захворювання – на стеблі, листках і квітках. За зовнішнім виглядом нарости нагадують плоди цвітної капусти. Розмір нароста буває різним – від дрібної горошини до величини, яка перевищує розмір бульби. Нарости, які формуються в грунті, білого кольору на надземних частинах рослин – зелені. До закінчення вегетації картоплі нарости темнішають і загнивають. Ракові нарости розвиваються на бульбах і сховищах, якщо врожай вирощено на зараженій ділянці. Корені картоплі ніколи не уражаються. Потрапляючи на поле збудник швидко накопичується в грунті й через 2-3 роки уражує більшість рослин картоплі. 

ok21061804 7

Золотиста картопляна нематода

  В Україні цисти золотистої картопляної нематоди виявлено на території 17 областей,в т. ч. і в Житомирській області. Викликає захворювання –глободероз. Шкодить переважно на присадибних ділянках, внаслідок недоотримання сівозмін, обміну ураженим садивним матеріалом, використання інвазованих знарядь обробітку ґрунту та техніки. Крім картоплі пошкоджує помідори і баклажани.

  Невдовзі після появи сходів відмічається затримка росту та осередкове пригнічення рослин картоплі, обмежене стеблоутворення, в’янення стебел з дрібними листками, що передчасно жовтіють. Корені хворих рослин мичкуваті, покриті цистами нематод, які спочатку білого кольору, пізніше лимонно-жовті та червоно-коричневі. На уражених рослинах утворюються дрібні бульби, або вони зовсім не утворюються. Можлива 100% втрата урожаю картоплі.

ok21061804 8

ok21061804 9

Пасмо льону

  Розповсюджене в двох областях України – Львівській та Житомирській. На листі льону під час його цвітіння, а пізніше на стеблах, бутонах і плодах з’являються коричневі плями з чорними крапками — пікнідами. При сильному зараженні вся рослина покривається плямами, листя, бутони, коробочки засихають і обпадають. Якість волокна і урожай насіння льону, ураженого хворобою, різко знижуються. Гриб уражує усі надземні частини рослини з моменту сходів до кінця вегетації. Під час раннього ураження льону у фазі «ялинка» рослини гинуть, під час пізнього ураження хвороба дуже пошкоджує волокно, знижує врожай насіння, волокно стає ламким, втрачає міцність, а в уражених коробочках майже не формується насіння або воно щупле та неповноцінне. За сприятливих погодних умов для розвитку хвороби, пасмо може завдавати значних збитків господарству, уражуючи волокно і насіння, зниження врожаю до 70 %, при цьому погіршується його якість. Основним джерелом первинного ураження посівів льону є заражене насіння та ґрунт.

ok21061804 10

Ризоманія буряку

 Хворобу виявлено у 8 областях України, виключенням не стала і Житомирщина. Ризоманія або вірус некротичного пожовтіння жилок буряку — одна з найнебезпечніших хвороб цукрових буряків. У заражених вірусом рослин відбуваються глибокі зміни: уповільнюються ріст, розвиток і процеси цукронакопичення,порушується функціонування провідної системи, що призводить до зменшення вмісту води в коренеплодах, зменшується вміст сухих речовин, загального й альфа-амінного азоту,а кількість натрію,калію, кальцію зростає порівняно зі здоровими коренеплодами.

  Уражені буряки стають дерев’янистими, відстають у рості та схильні до загнивання. Внаслідок цих змін погіршуються технологічніякості коренеплодів і знижується вихід цукру із сировини.

ok21061804 11

Джерело: olevsk-gromada.gov.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework