За збір чорниці з метою реалізації передбачена адміністративна відповідальність

  Чорничники – це природні, щедро родючі сади. Червень місяць і майже весь липень є сезоном заготівлі чорниці. На території Житомирської області підприємцями масово проводиться закупівля чорниці у громадян.

 

  Намагаючись більше заробити на здачі ягід, їх варварські збирають спеціальними забороненими засобами заготівлі (гребінками), які підривають ніжні коріння та зривають весь наявний лист. Кущ чорниці від цього підсихає, а можливість відновити коріння чорниця за сотні років не навчилась, тому від такого виду збирання і зникають ягідники. 

  Зокрема, дари Поліських лісів – надпотужно накопичують в собі небезпечні для здоров’я людини радіонукліди. Заготовляти чорницю в таких районах Житомирської області, як Ємільчинський, Коростенський, Лугинський, Малинський, Новоград-Волинський, Овруцький та Народицький райони є найбільш небезпечно для здоров’я людини, так як саме ці райони є найбільше забруднені радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. 

  Екологи попереджають, що збір ягід з метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання природних рослинних ресурсів, відповідно ст. ст. 69, 73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за порушення такого порядку передбачено відповідальність за ст.70 КУпАП у вигляді штрафу на громадян від 17 до 51 грн., на посадових осіб від 51 до  119 грн. 

  Крім того, за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, та які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів передбачено відповідальність за ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) матеріали передаються до суду. 

  Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області за збір ягід з метою отримання прибутку до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто більше 10 осіб.

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework