З нагоди 80-річчя ветеран та керівник пожежної охорони Житомирщини Борис Чумак отримав орден «Величі і пошани»

  26 червня рятувальники та ветерани пожежної охорони Житомирської області привітали з 80-річним ювілеєм Бориса Андрійовича Чумака – ліквідатора аварії на ЧАЕС, колишнього керівника пожежної охорони Житомирщини, а нині працівника обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій та голову благодійного фонду «Пожежні Чорнобиля».

  За бездоганну службу Всеукраїнська асоціація війни та служби цивільного захисту нагородила полковника внутрішньої служби у відставці Бориса Чумака орденом «Величі і пошани».

  Усе життя він був відмінником у навчанні та роботі, якою б важкою вона не була. Службі у пожежній охороні віддав 40 років. У 1959-му з відзнакою закінчив Львівське пожежно-технічне училище, і на ниві Попільнянського, рідного Баранівського та Житомирського районів пройшов усі щабелі професійного зросту, починаючи від інспектора державного пожежного нагляду, і до керівника пожежної охорони області.

  Вітаючи Бориса Андрійовича з днем народження, колеги – рятувальники відзначають, що він завжди був тактовним та мудрим керівником, і в душі залишаєтеся вірним обов’язку та честі офіцером.З особливою теплотою про незабутні роки служби під його керівництвом сьогодні згадували пенсіонери пожежної охорони та ліквідатори аварії на ЧАЕС. Пригадали багато складних ситуацій, які пройшли пліч-о-пліч – і гасіння надскладних пожеж на небезпечних підприємствах-гігантах, і розлив нафтопродуктів, і тліючий торф чи бавовну. І за будь-яких службових ситуацій він завжди переживав за кожного з колег – від рядового до генерала. Таких керівників рідко зустрінеш – відзначають товариші.  

27061806

  За плечима Бориса Чумака – незліченна кількість успішно ліквідованих пожеж, життя сотень врятованих людей та участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Після 86-го йому доводилося  особисто відповідати за пожежну безпеку в зоні відчуження, і усі подальші 27 років оздоровлювати, лікувати та проводжати в останню путь своїх колег-чорнобильців. Завдяки його ентузіазмові ліквідатори аварії на ЧАЕС та вогнеборці, які служать у радіаційно забрудненій зоні, отримують сьогодні допомогу від японських друзів. Сучасною апаратурою обладнано відомчу медичну частину рятувальників. У мікрорайоні Мальованка м.Житомир збудовано пам’ятник пожежним - чорнобильцям та названо на їх честь вулицю Героїв Пожежних.

  Це лише краплина у величезній діяльності Бориса Чумака. Він двічі нагороджений медаллю «За відвагу на пожежі», орденом «За мужність» ІІІ ступеню та відзначений Президентом України – медаллю «За працю і звитягу». Але не тільки за заслуги цінують його колеги.  А за людяність, щире добре серце і безмежну любов до раз і назавжди обраної професії пожежного. У сім’ї він люблячий і турботливий чоловік, тато та дідусь. А на роботі – товариш і авторитетний фахівець. Людина з великої літери, яку поважають і цінують ветерани-вогнеборці з усіх куточків України. І навіть мешканці Японії, звідки сьогодні від асоціації «Чорнобиль-Тюбу» на його адресу надійшов лист-подяка за багаторічну співпрацю на ниві спільної допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС. 

      27061808

У ДСНС України у Житомирській області  

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework