Бункер-­музей «Скеля»

  Не всі, мабуть, знають, що в кінці 20­-их років минулого сторіччя радянське керівництво вирішило збудувати декілька укріпрайонів на західному кордоні. Один з них — Коростенський, він мав прикривати напрямок з боку Коростеня до Овруча від можливого наступу німців.

 

  Протяжність цього укріпрайону сягала 180 кілометрів, система оборони налічувала 14 батальйонних районів, 2 відсічних рубежі та окремий вузол оборони в Ємільчиному, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua.

  Було викопано близько 70 кілометрів траншей і ходів сполучень та споруджено майже 120 кілометрів загороджень із колючого дроту. А за допомогою спеціальних водоканалів, що були вириті уздовж лінії оборони, можна було затопити противника в ході його наступу.

 У місті Коростені, в гранітних печерах, збудували командний пункт укріпрайону. Це була повністю автономна бетонна споруда, оснащена системами вентиляції, зв’язку, електро­ і водопостачання.

  Цей пункт управління у Коростені був збудований у 1935­-37 роках. Його пробили прямо в скелі, в товщі граніту методом підриву. Тоді тут працював цілий військово­інженерний батальйон у кількості 500 чоловік і, кажуть, що подальша доля цих людей досі невідома. До речі, повний термін секретності об’єкта спливає у 2037 році (має пройти 100 років), а всі документи на нього знаходяться у військових архівах Російської Федерації у м. Подольську.

  Через відсутність проектної документації ще достеменно невідомо, яку точно площу займає «Скеля». Отож існують різні версії, зокрема, дехто вважає, що частина поверхів об’єкта взагалі забетоновані. Зараз «відкритим» є лише один поверх.

  Як відомо, під час Другої світової війни Коростенський укріпрайон затримав наступ німців майже на місяць. Після його захоплення командний пункт був сплюндрований і розграбований, відрізаний зв’язок, знищені окремі комунікації. Під час майже трирічної німецької окупації Коростеня тут були військові продовольчі склади. Після того, як німців вибили із міста, командний пункт відновили. У 1986 році він був поремонтований і перетворений на запасний пункт управління міста Коростеня.

  – Цей об’єкт — настільки режимний і засекречений, що навіть зараз ми не можемо точно встановити всі його комунікації, — розповідає комендант запасного пункту управління — військово­історичного комплексу «Скеля» Орест Брезіцький.

  — Скажімо, за всіма правилами, тут мала бути їдальня, де особовий склад приймав їжу; немає й казарми чи інших спальних приміщень для військових. Можливо, вони знаходяться десь поруч, але вміло замуровані й замасковані у цій великій скелі. Для того, щоб продовжити дослідження об’єкта, потрібна відповідна технічна документація і значні кошти; ні того, ні іншого у нас поки що немає, — зазначає Орест Володимирович.

  Саме ж відкриття, розсекречення і, так би мовити, публічна поява цього військового пункту для громадськості — ініціатива Коростенської міської ради. Хоча до цього часу «Скеля» ще не має навіть статусу музею, бо для цього потрібні великі кошти — близько 3 млн. гривень, таку суму місто поки що виділити не в змозі. Але міський голова Володимир Москаленко робить усе можливе для того, щоб створити тут повноцінний музейний комплекс.

  У цій оборонній споруді з 2005 року діє міський музей. Переважна більшість експонатів — предмети, знайдені на військових укріпленнях, інші артефакти Другої світової війни, макети вогневих точок, різноманітні військові карти і схеми. В окремих кімнатах обладнано декілька тематичних виставок військової зброї та спорядження різних років: радянських, німецьких і більш сучасних зразків. Тут, наприклад, можна побачити протигази для коней: у 30­ті роки минулого сторіччя кавалерія ще була родом військ у Червоній Армії. Є тут зразки гранат, автоматів, пістолетів, кулеметів і навіть сучасних гранатометів. Одне слово, колекція серйозна...

  У Коростенській міські раді вирішили, що вже назріла необхідність створити й кімнату АТО, адже в Коростені та районі є багато хлопців, які служили в зоні АТО. І цю сторінку історії також необхідно відобразити в музеї. Тим більше, що матеріалів зібрано чимало: є фотографії, документи, «трофеї» із зони бойових дій на Сході нашої держави.

  Колишній військовий об’єкт «Скеля» — надзвичайно популярний серед туристів. Тут побували відвідувачі майже з усіх країн Європи та Америки. За словами коменданта Ореста Брезіцького, найчастіше сюди приїздять на екскурсії французи, голландці, білоруси і росіяни.

  До речі, сам об’єкт «Скеля» розташований чи не в найгарнішому місці Коростеня, у парковій зоні, неподалік річки Уж. Коростенці гордяться цією історичною пам’яткою.

Володимир Васильчук, zhytomyrschyna.zt.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework