Червонокнижна комаха та неймовірної краси шавлія мускатна в об'єктиві житомирського фотографа. ФОТО

  Природа навколо нас здатна вражати, надихати та зачаровувати. Вміти передати її дивовижну красу в дрібницях, в деталях на світлинах — неабияка майстерність фотографа.

  У цьому можна переконатися, переглянувши світлини фотографа з Новоград-Волинського. Зокрема, на сторінці звягельчанина Івана Лавренчука ми побачили надзвичайні, яскраві, літні фото, а на них — чарівна рослина, яка носить назву шавлія мускатна, а також червонокнижну комаху — бджолу-тесляра (кислокопа звичайна).    

  «Шавлія мускатна та Ксилокопа - пчела-плотник (Червона книга України. Дякую Igor Singer)», — зауважив в дописі Іван Лавренчук. 

  Довідка. Ксилокопа звичайна або Бджола-тесляр звичайна (Xylocopa valga) — вид комах з родини Apidae, один із 3 видів роду у фауні України. Корисний запилювач Salvia ofcinalis L. і Salvia sclarea L., що культивуються в Криму.

 Загрози та охорона. Чисельність зменшується через скорочення доступних місць для гніздування (сухі дерева) внаслідок вирубування та випалювання полезахисних лісосмуг, ксерофітних рідколісь та степових схилів гір, особливо на півдні України та в Криму. Значну негативну роль відіграє незаконне колекціонування в комерційних цілях.

  Охороняється в заповідниках степової та лісостепових зон і в Криму. Необхідно створити заказники в інших місцях мешкання виду. Заселює штучні гніздові конструкції типу вуликів Фабра.

  Шавлія мускатна (Salvia sclarea) — вид багаторічних трав'янистих рослин або півкущів родини губоцвітих.

  Загальні відомості. Стебло червонувате, висотою близько 60 сантиметрів, листя великі, серцеподібні. Вважається, що батьківщина рослини — Європа. У дикому вигляді зустрічається в Іспанії, Італії, Румунії, Франції, на Кавказі, в Середній Азії, Казахстані, Причорномор'ї.

  Квітки в кільцях, прицвітки рожеві, віночки світлі, голубуваті, завдовжки 2-2,5 см. Цвіте в червні та липні. Виділення нектару інтенсивне, бджоли і джмелі охоче збирають нектар. Із квітів добувають цінну ефірну олію, яку використовують в парфумерії, для ароматизації вин, кулінарії. Листя використовується в медицині для полоскання.

photo 2
photo 3
photo 4
photo 5

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework