Підробили підпис… митрополита!

  Минулого тижня в центрі Житомира з’явилися листівки на церковну тему. Ними хтось обклеїв стовпи, рекламні стенди та стіни будинків. 

 

  На листівках відтворено бланк Житомирської єпархії Української Православної Церкви. Підпис під текстом — Никодим, митрополит Житомирський і Новоград­-Волинський. А сам текст (до речі, надрукований з кількома орфографічними помилками) пересипаний цитатами з Євангелія і має такий зміст: митрополит Никодим виступає за створення ЄПЦ (єдиної помісної церкви), - про це пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  Проте багатьох городян, особливо тих, хто обізнаний з церковною ситуацією, таке послання насторожило. А надто — форма його подачі: на стовпах та стінах. Як з’ясувалося, це — груба фальшивка. «Хтось сфабрикував такий документ і поширив його в людних місцях, аби підірвати авторитет владики та загалом Церкви, — пояснив «Житомирщині» протоієрей Віктор Голубовський, прес­секретар Житомирської єпархії УПЦ. — Такі листівки розклеїли біля храмів, на зупинках громадського транспорту. Причому, саме в ніч на неділю. Вочевидь, аби віряни, йдучи на недільну службу, якраз і прочитали. Зроблено все доволі незграбно. Автори цієї фальсифікації підробили підпис митрополита під текстом. Але відсутність вихідних даних та печатки єпархії одразу видає підробку. Розрахунок, мабуть, був таким: люди (особливо старшого віку) не розберуться і приймуть це за правду. Між іншим, нещодавно за схожою схемою вже поширювалися подібні фальшивки у Бердичеві та в Овруцькій єпархії».

  Митрополит Житомирський і Новоград-­Волинський Никодим також відреагував на появу фальшивого документа, надрукованого під його іменем. «Нам усім доводиться жити в час, коли в Україні, на жаль, панує політика провокацій, — зауважив митрополит. — А її припинення не є пріоритетом нашого суспільства. Я завжди щиро кажу, що являюсь патріотом своєї держави, люблю свою землю та її боголюбивий народ, кожного дня молюсь за мир і спокій в Україні. Але пріоритетом першості для мене є Бог, Церква, істинна Христова віра та апостольське вчення. Тим, хто підробляє та розповсюджує від мого імені такого роду «звернення» й листівки, хочу сказати: даремно намагаєтесь скомпрометувати мене своїми провокаціями. Я не звик звертатись до пастирів, чернецтва і всіх вірних чад Христових шляхом написання листівок та розвішування їх на стовпах».

  Хто б не стояв за цієї брутальною провокацією (представники інших конфесій чи надміру вигадливі «активісти») — своєї мети вони не досягли. А прихильникам створення ЄПЦ варто замислитися: чи вийде щось путнє з цієї ідеї, якщо її намагаються реалізувати фальшуванням і провокаціями?

Сергій Бовкун, zhytomyrschyna.zt.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework