Бурячки і кабачки поки що — проблемні: Перевірити овочі на вміст нітратів можна просто на ринку

  На овочевих ринках області в ці дні — чимало покупців. Адже городина та фрукти нині вже активно зріють. Тож вибір на базарах — величезний. Але як під час купівлі свіженьких плодів уберегтися від нітратів?

  До слова, не кожен скаже, що воно таке — нітрати. Хоча чули про них усі, - про це пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  — Нітратами називають солі азотної кислоти, котрі сільгоспвиробники часто використовують у якості добрив, — пояснює кандидат фармацевтичних наук Ірина Луцак. — Самі по собі нітрати для людини не є отруйними, але в нашому організмі вони перетворюються у нітрити — отруйні речовини, котрі руйнівним чином впливають на кров. У результаті може настати гіпоксія — недостача кисню для внутрішніх органів і тканин організму. Систематичне вживання овочів з нітратами спричиняє накопичення отрути і фактично поволі руйнує кровотворну дію організму.

  Найточніше про небезпеку овочів з нітратами скаже лише лабораторний аналіз. Заходжу в лабораторію торгівельного майданчика «Східний» у Житомирі. Завідуюча лабораторією Тетяна Матвійчук щойно завершила проведення чергового дослідження городини на вміст нітратів. «Загалом аналіз триває зовсім недовго — якихось 5­7 хвилин, — пояснює Тетяна Анатоліївна. — А для дослідження достатньо лише 10 грамів від відібраних зразків овочів».

  Щодня працівники лабораторії досліджують привезену продавцями продукцію на вміст нітратів. Уранці обходять машини з овочами та городиною і відбирають зразки для перевірки. Овочі нині в Житомир привозять здебільшого з Великих Копаней на Херсонщині — там є величезний гуртовий ринок для фермерів. На тому базарі затоварюються гуртовики з усієї України. Ягоди та баштанні привозять нині в Житомир також із Миколаївщини та Одещини. «З кожної машини зразки для аналізу беремо за принципом конверту, — пояснює Тетяна Матвійчук. — З правого і лівого країв передньої частини кузова, так само — з обох боків задньої частини, і з середини».

  Кожен взятий зразок підлягає ретельному аналізу на вміст нітратів. Допустимі показники для кожного виду овочів або баштанних є різними. Приміром, для картоплі — це 250 міліграмів на кілограм, для дині — 90, редьки — 1200, капусти — 500­900, кабачків — 400, а для буряків — 1400.

  «Саме кабачки і бурячки є нині найпроблемнішими в цьому сенсі, — повідомляє Тетяна Матвійчук. — Перевищення вмісту нітратів знаходимо у них досить часто. Ось буквально цими днями ми перевіряли буряк, то подекуди вміст нітратів становив 1600­2000 мг на кіло ваги. А в кабачках з однієї партії він сягнув 800 мг — удвічі більше за норму!». Городину з такими показниками продавати не можна, тож після складання відповідних документів партію овочів працівники лабораторії січуть — і віддають посічене власникам.

  «А чи можна звичайним покупцям прийти в лабораторію з придбаним товаром і перевірити його на вміст нітратів?» — цікавлюся у Тетяни Анатоліївни. «Звісно, можна, — відповідає вона. — Такий аналіз ми зробимо швидко і високоякісно. А обійдеться це клієнтові у суто символічну суму — 1 гривня 62 копійки. Отримавши наш офіційний висновок, покупець точно знатиме — чи безпечні овочі або фрукти, придбані ним на базарі. А ще можу порадити покупцям нехитрі й прості способи убезпечення від нітратів, якщо вже придбано товар. Не забувайте вимочувати у воді редиску або огірки. З огірочків слід зрізати шкірку, а в капусти чи кабачків видаляти «хвостик». Адже саме в цих місцях найбільше накопичуються нітрати. А під час готування придбаних на ринку овочів раджу після недовгого варіння першу воду злити і далі варити у новій воді. Дотримання цих простих правил буде незайвим і мінімізує ризики для організму, пов’язані з нітратами».

Сергій Бовкун

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework