Коли ж насправді побудовані Графські сходи у парку?

  «Хто правий? Виникає закономірне питання - коли були побудовані сходи в нашому парку», - таким питання на своїй сторінці у Фейсбук задається житомирський краєзнавець Анатолій Магаз.

 

  «Міф? Що відомо житомирянам, а особливо нашим краєзнавцям? Відкриваю енциклопедію Г.Мокрицького «Вулицi Житомира» на сторінці 342: «Графські сходи. Народна назва сходів, що ведуть з центральної алеї парку ім. Ю. Гагаріна до набережної р. Тетерів. Сходи побудовані в 1912 р. в садибі барона Шодуара. У 1930 р. стали частиною пішохідних сполучень міського парку і були реконструйовані. В 1980 р. під час докорінної реконструкції парку були перебудовані і оздоблені гранітом. Мають 184 сходинки, розділені на кілька маршів, одна з яких має еспланаду. Є одним з найдовших і навпорядкованіших міських сходів в Україні».

  Мене цікавить таке питання - чи дійсно саме ці сходи, як вказує енциклопедія, були побудовані в 1912 році? Погано те, що автор не дає ніякого посилання на історичне джерело. Якщо її побудував барон І.М. де Шодуар, то чому сходи "Графські"?

  Є інше джерело - ось що писав журналіст А. Наумов 20 червня 1939 року в газеті "Червоне Полісся" №138: «Керівники міськради придумали — збудувати сходи до річки Тетерева, вартістю на 280 тисяч карбованців. До речі, на будівництво сходів планували частину грошей, призначених для озеленення. Про нераціональність будівництва сходів свідчить хоча б те, що кожний східець повинен коштувати щось 7 тисяч карбованців».

  Хто правий? Виникає закономірне питання - коли були побудовані сходи в нашому парку. Якщо хто володіє будь-якою інформацією прошу написати в коментарі. Або поділитися фотографією з точною датою. Наперед дякую», - додає Анатолій Магаз.

n 0907187

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework